Hlavní obsah

VIDEO: Kličkami utancoval brankáře i obranu, pak výstavním lobem skóroval

PASADENA

Málokdy vídaný kousek předvedl ve finále šampionátu Střední a Severní Ameriky proti výběru Spojených států amerických dvaadvacetiletý útočník Mexika Giovani dos Santos. V 76. minutě za stavu 3:2 pro Mexičany převzal ve vápně soupeře míč, pohotovými kličkami se zbavil gólmana Tima Howarda a následným parádním lobem přelstil i obránce. Včetně toho, který se gólu snažil zabránit na brankové čáře.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Mexický útočník Giovani dos Santos obchází gólmana Spojených států americkým Tima Howarda a vzápětí přidá výstavní gól.

Článek

Santosův kousek nadchl o to více, že v momentě, kdy motal hlavu obráncům i samotnému brankáři Howardovi, bylo ve velkém vápně přítomno hned sedm bránících fotbalistů Spojených států. Když pak balón rozvlnil síť, gólman Howard jen bezmocně upadl na kolena, chytil se za hlavu a začal bušit pěstmi do trávníku.

Mexický útočník Giovani dos Santos obchází gólmana Spojených států americkým Tima Howarda a vzápětí přidá výstavní gól.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/Mark J. Terrill

Trefa kmenového hráče Tottenhamu Hotspurs, který uplynulou sezónu strávil na hostování ve španělském Santanderu, uzavřela skóre finálového zápasu na 4:2 pro Mexičany, kteří tak Zlatý pohár vyhráli pošesté v historii.

Finálové klání proti Spojeným státům se přitom dlouho nevyvíjelo podle jejich představ, Američané totiž již po 23 minutách vedli o dvě branky. Do poločasu se ale Mexiku podařilo srovnat a obrat dokonalo po změně stran.

Naštvaný brankář USA Tim Howard po trefě Mexičana dos Santose.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/Jae C. Hong

Mexičané tak na šampionátu Severní a Střední Ameriky nenašli přemožitele, jen v semifinále triumfovali až v prodloužení. V úvodu turnaje přitom pozdějšího vítěze postihly komplikace v podobě vyřazení pěti hráčů z týmu kvůli pozitivním dopingovým testům.

Reklama

Související témata: