Hlavní obsah

Pohár UEFA: Sparta věří v odvetě proti Chorvatům ve střelecké probuzení

PRAHA

Skoncovat s bídnou koncovkou musejí fotbalisté Sparty Praha, pokud chtějí postoupit z 1. kola Poháru UEFA. V jeho odvetném utkání hostí Dinamo Záhřeb a jedině vítězství posune letenský tým do dalšího kola. A nechá Spartě naději, aby poprvé od sezóny 2003/04, kdy hrála osmifinále Ligy mistrů, přežila zimu v pohárové Evropě.

Článek

Sparta v prvním utkání v Záhřebu uhrála bezbrankovou remízu, ani jednou tehdy nevystřelila na branku. Doma však musí bezpodmínečně skórovat. Jenže koncovka je velmi palčivým problémem letenského týmu. Svěřenci trenéra Lavičky nedali už 367 minut gól v mistrovském utkání.

V útoku přidají na důrazu

„Každý z nás chce skórovat, ale musíme přidat na důrazu, být důslednější, rychlejší, přímočařejší,“ hledá recept k pokoření černé série záložník Karol Kisel.

Trenér Vítězslav Lavička před čtvrtečním večerním soubojem nepochybuje, že jeho svěřenci střelecké prokletí zlomí. „Věřím, protože ve všech minulých zápasech jsme měli šance ke skórování. Kdybychom si příležitosti nevypracovali, bylo by to zlé. Ale my jsme v Liberci i před tím třeba v pohárovém měření s Frýdkem Místkem byli gólům hodně blízko. Proto jsem optimista. Jen musíme být v rozhodujících chvílích důraznější.“

Sparta před odvetou hodně spoléhá i na práci mentálního trenéra Dragana Vujoviče. Kupříkladu právě Kisel s Matušovičem, ale i další hráči, ve spolupráci se srbským odborníkem na psychologii věří.

„V naší přípravě je mentální trénink už nedílnou součástí. Může být důležitým dílkem mozaiky. Dílkem, který může pomoci,“ vypráví Lavička. „Osobně vidím ve spolupráci s Draganem pokrok,“ přitakává Kisel.

Spartě nezbývá než doufat, že bídnou sérii zlomí. Bude však čelit mimořádně odhodlanému soupeři. „Máme jistý taktický záměr a byť neprožíváme nejlepší období, věříme v úspěch. Je však vidět i kvalitu soupeře a jeho schopnosti,“ zůstává Lavička obezřetný.

Trápí se i záhřebský sok

Stejně jako Sparta, potýká se i záhřebské Dinamo s nepříliš dobrou formou a vlastními fanoušky. Dinamo nevstřelilo gól už 304 minut, na vítězství čeká od konce srpna. Pokud by chorvatský tým se Spartou z Poháru UEFA vypadl, zřejmě by musel trenér Branko Ivankovič balit kufry.

„Jsme optimisté. První zápas ukázal, že nejsme horším týmem,“ prohlašuje trenér Dinama, který nechal středeční předzápasový trénink na Letné po patnácti minutách pro veřejnost uzavřít.

Ivankovičův tým v pátek prohrál v Belupu a fanoušci po zápase údajně vzkázali klubovým bossům, že ještě jeden podobný nezdar a podpora v hledišti bude nulová. Dokonce celý problém vyhrotili tak, že pokud bude mít nadále důvěru nynější trenér, oni na tribunu při zápasech Dinama nevkročí.

Ivankovič si však žádné trable nepřipouští. Vystupoval naprosto klidně a sebevědomě. „Sparta nás nemůže ničím překvapit. Víme, že ve srovnání s prvním zápasem mohou hrát Kušnír, Kladrubský i Kučera. Stejně tak máme dokonalý přehled o zápasech Sparty od prvního utkání a rozhodně nemíníme pražský tým pod vlivem jeho výsledku v Liberci jakkoliv podcenit,“ vzkazuje fanouškům chorvatského klubu, kterých má do Prahy dorazit přibližně tisícovka.

Ivankovič vzal tým po posledním nezdaru na třídenní soustředění do slovinského Mariboru. „A už od pondělí mám jasno o sestavě,“ kasá se před výkopem odvetné bitvy o postup z 1. kola Poháru UEFA.

Chorvaté vidí naději ve sparťanské ctižádosti

Byť i jeho tým nedává góly a musí čelit útokům fanoušků, nepoužil v cestě za lepšími výsledky tak jako Sparta psychologa. „Velice citlivé téma,“ usmívá se Ivankovič, když mu chorvatští novináři tuto možnost podsouvají. „Neuvažujeme o tom. Občas k podobnému kroku někdo sáhne, ale nakonec je stejně trenére tím mužem, který usměrňuje celý tým,“ předkládá svůj pohled Ivankovič, jenž i na posledním tréninku naordinoval svým svěřencům nácvik pokutových kopů. „Ale to je přece samozřejmost na každém tréninku,“ nedělá vědu z nácviku střelby, která by v případě bezbrankového výsledku rozhodla o postupujícím.

Ivankovič však předpokládá, že zápas přinese rozřešení postupové tajenky dříve. „Sparta rozhodně bude hrát útočněji než v prvním zápase. Její hráči jsou bezpochyby ctižádostiví. A doma budou muset přijmou větší riziko. A v tom je naše naděje, protože inkasovaný gól by našeho soupeře hodně nalomil,“ tuší možnou cestu k úspěchu Ivankovič.

Jeho tým nastoupí proti Spartě k odvetě 1. kola Poháru UEFA dnes ve 20.15 hodin na Letné. Hlavním rozhodčím zápasu, který vysílá přímým přenosem ČT4, bude Portugalec Gomes.

Pravděpodobné sestavy: Sparta Praha: Kozáčik - Voříšek, Kučera, Řepka, Had - Kladrubský, Hušek - Kisel, Vacek, Matušovič - Slepička. Dinamo Záhřeb: Butina - Hrgovič, Drpič, Biščan, Ibaňéz - Vrdoljak, Badelj, Sammir, Morales - Mandžukič, Balaban.

Reklama

Související témata: