Hlavní obsah

Fanoušci Liverpoolu chtějí koupit svůj klub

LONDÝN

Fanoušci Liverpoolu podle britské BBC plánují odkoupení svého oblíbeného klubu od amerických majitelů George Gilletta a Toma Hickse, pod jejichž vedením se slavný anglický fotbalový tým dostal do finančních problémů. Sdružení fanoušků chce dát dohromady asi 100 tisíc příznivců, kteří by měli zaplatit celkem 500 miliónů liber. Na jednoho z nich tak vychází průměrně 5000 liber (asi 175 000 korun).

Článek

Podle jednoho z lídrů sdružení, vysokoškolského učitele fotbalové ekonomiky Rogana Taylora, nadešel čas změnit způsob vlastnictví fotbalových klubů. Podobně jako v některých případech v Německu nebo ve Španělsku by se měly dostat do rukou fanoušků. "Tisíce fanoušků Liverpoolu už vyjádřily svou nespokojenost s aktuálním stavem věcí. Na nově koupené kluby jsou často uvaleny velké dluhy a fanoušci vědí, že to budou právě oni, kdo je prostřednictvím dražších lístků a jiných věcí zaplatí," prohlásil.

Američtí majitelé si nedávno vzali další úvěr ve výši 350 miliónů liber, aby mimo jiné uhradili většinu akcií klubu, kterou dosud původním vlastníkům nezaplatili. Hicks, který je také majitelem hokejového celku Dallas Stars, zdůraznil, že o prodeji neuvažují. "Vůbec nepochybuji o tom, že za pět let budu pořád majitelem FC Liverpool," prohlásil.

Reklama

Související témata: