Hlavní obsah

Tevez zachraňoval United, Tottenham s Černým v brance remizoval

LONDÝN/PRAHA

Fotbalisté Arsenalu zvítězili na svém hřišti ve 35. kole anglické Premier League nad Readingem 2:0 po gólech Adebayora a Gilberta. Londýňané si tak uchovali ještě alespoň teoretickou naději na zisk titulu. Vedoucí Manchester United totiž jen remizoval na hřišti Blackburnu 1:1. Tottenham, v jehož brance stál ex-slávista Radek Černý, remizoval na trávníku Wiganu také 1:1.

Článek

Český reprezentační záložník Marek Matějovský zůstal na začátku pouze na lavičce sestupem ohroženého Readingu. Kapitán Brücknerova výběru Tomáš Rosický chybí Arsenalu již od konce ledna. Kanonýři nastoupili k zápasu s nožem na krku. V osmé minutě vyslal Bělorus Hleb dalekonosnou kolmicí do uličky mezi obránce španělského špílmachra Fabregase, ten ale tísněný na poslední chvíli vyslal směrem na gólmana Hahnemanna je slabý pokus levačkou.

Po půlhodině hry se už ale domácí radovali. Kanonýr Adebayor si brilantně za obránci zpracoval přesný centr z kopačky Kolo Tourého a přízemním pokusem překonal brankáře Readingu. Tožský útočník je nejlepším střelcem Arsenalu v této sezóně, na svém kontě má už 21 ligových branek. Naopak brazilský defenzivní záložník Gilberto měl ve stejné statistické kolonce před zápasem stále nulu, o to víc jej tedy může těšit moment z 38. minuty. Házenkářské obléhání svatyně soupeře ukončil zkušený borec efektivní střelou zpoza vápna, kterou mimo Hahnemannův dosah nešťastně srazil bránící Bikey.

V 72. minutě měl Reding i velkou porci štěstí. Po odraženém míči Walcott technickou střelou překonal hostujícího gólmana, ale gólovou radost mu překazilo břevno. O deset minut později dopadl podobně Fabregas, když Hahnemanna zastoupil na brankové čáře Duberry. To už byl na hřišti střídající Matějovský, který v 79. minutě nahradil Kebeho. Výhra 2:0 udržela Arsenalu alespoň teoretickou šanci na titul, vedoucí Manchester United má ale sedmibodový náskok.

Manchester ztratil dva důležité body

Rudí Ďáblové z Manchesteru se na půdě Blackburnu mohli dostat nadosah k trofeji pro mistra ligy. Proti byl ale domácí ostrostřelec Santa Cruz, který si ve 21. minutě počíhal na míč, který propadl skrz stoperskou dvojici hostujícího týmu a nezadržitelně skóroval. Vyrovnat mohl chvíli před poločase nejlepší střelec Premier League Cristiano Ronaldo, Friedel ale jeho hlavičku po rohovém kopu na brakové čáře vyrazil.

V 74. minutě mohl vedení domácích navýšit Pedersen, ale jeho střela z úhlu se těsně vyhnula zadní tyči. Vynikající Friedel poté čaroval při pokusech Rooneyho, Tevezovu střelu zkrotil nadvakrát až na brankové čáře. Argentinský forvard zachránil pro United alespoň remízu úspěšnou hlavičkou z 88. minuty. V čele tabulky má Manchester před druhou Chelsea náskok již jen tří bodů. S londýnským celkem se o mistrovský pohár střetnou svěřenci Sira Alexe Fergusona příští sobotu.

Tottenham s Černým v brance remizoval

Souboj dvou celků z druhé poloviny ligové tabulky viděli diváci ve Wiganu. Domácím se postavil Tottenham, v jehož brance se představil ex-slávista Radek Černý. Ten nahradil jedničku Paula Robinsona, který laboruje s poraněným kotníkem. Jeho celek šel do vedení již na začátku šesté minuty, kdy Dimitar Berbatov využil centr Aarona Lennona na malé vápno.

Bulharský ostrostřelec se 15. zásahem v sezóně osamostatnil na čele klubových statistik před Robbie Keanem. Domácí vyrovnali za pouhých šest minut, ze středu velkého obdélníku Černého propálil Emile Heskey. Další branky už se ale diváci nedočkali. Po remíze 1:1 je Tottenham nadále 11., Wigan je v tabulce o dvě příčky níže.

Čtvrtý Liverpool, který má před sebou semifinálové klání Ligy mistrů proti Chelsea, zavítal na londýnské hřiště předposledního. V 17. minutě překvapil Jermaine Pennant domácího gólmana Kellera, když dokázal v pádu napálit míč bližšího rohu branky. V 70. minutě se dočkal gólové radosti i Crouch, který zužitkoval spolupráci se střelcem první branky. Hosté ve zbytku utkání v poklidu jistili tři body, které jim s největší pravděpodobností zaručily čtvrté místo a tím i účast v předkole příštího ročníku Ligy mistrů.

Derby míří za nelichotivým rekordem

Desátý West Ham přivítal na svém trávníku beznadějně poslední Derby, které už hraje jen o to, aby se nezapsalo do kroniky Premier League černým písmem. Svěřenci Paula Jewella mají na svém kontě pouhých jedenáct bodů a chybí jim nasbírat ještě alespoň pět, pokud nechtějí být nejhorším týmem v historii. Dosavadním minimem je totiž patnáct bodů Sunderlandu za celou sezónu 2005/06.

Derby na to má už jen tři zápasy, v sobotu totiž opět prohrálo. O první branku zápasu se postaral ve 20. minutě Kladivář Bobby Zamora, v 65. sice dokázal Mears vyrovnat, ale výhru zajistil favoritovi za dalších 12 minut střídající Cole. Bolton opustil díky výhře 1:0 na hřišti Middlesbrough sestupové pozice, ale další zachraňující se celek Birmingham má svůj zápas na stadiónu Aston Villy k dobru. Jedinou trefu zápasu si připsal po závaru v 60. minutě Gavin McCann.

Premier League - 35. kolo:
Arsenal - Reading 2:0 (30. Adebayor, 38. Gilberto), Middlesbrough - Bolton 0:1 (60. McCann), Fulham - Liverpool 0:2 (17. Pennant, 70. Crouch), Wigan - Tottenham 1:1 (12. Heskey - 6. Berbatov), West Ham - Derby 2:1 (20. Zamora, 76. C. Cole - 65. Mears), Blackburn - Manchester United 1:1 (21. Santa Cruz - 88. Tevez).

Reklama

Související témata: