Hlavní obsah

Bílek po návratu z Japonska: Maximální spokojenost se vším a všemi

Nejen s turnajovým primátem, o který se po bezgólových remízách podělili s Peru a domácím Japonskem, ale i s výborným jménem, které si v Japonsku udělali, a se skvělými ohlasy, jimiž byli v zemi vycházejícího slunce zahrnováni, se vrátili z Kirin Cupu čeští fotbaloví reprezentanti. Alespoň manažer národního mužstva Vladimír Šmicer to po příletu do Prahy tvrdil. A reprezentační trenér Michal Bílek dokonce přidával, že byl maximálně spokojen se vším a všemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek byl po návratu z Japonska spokojenost sama.

Článek

Z dalekého Japonska jste importovali turnajovou výhru, o kterou jste se podělili s domácí reprezentací a Peru. Čeho si kromě prvenství na Kirin Cupu ještě vážíte?

Bylo to zvláštní vítězství, protože všechna tři utkání skončila bezgólovou remízou. Jsem však každopádně spokojen, jak hráči k zápasům přistoupili a jak je zvládli.

Zvládli? Vždyť se v obou utkáních jen bránili a nebýt Čecha v bráně, kdo ví, jak by dopadli...

První půle úvodního zápasu proti Peru se nám nepovedla, jak jsme chtěli, protože soupeř lépe kombinoval a držel balón, druhý poločas už byl ale podstatně lepší a my získali velice cenný bod. Střetnutí s Japonskem už bylo o něčem jiném a já byl s hráči maximálně spokojený. Náš výkon byl daleko živější, nenechali jsme Japonce hrát, kromě jedné standardky a jedné situace ve druhé půli vyřešené Čechem jsme je k ničemu nepustili.

Ale sami jste se také na nic nezmohli...

Ofenzíva skutečně nebyla taková, jak jsme si přáli, ale hráli jsme proti mistrům Asie, na to se nesmí zapomínat. Vždyť Japonci letos neprohráli doma ani jedno utkání a porazili i Argentinu s Messim v sestavě. Proto si cením, jakým způsobem jsme střetnutí s nimi odehráli.

I toho, že za celých 180 turnajových minut jste vystřelili jen dvakrát na bránu soupeřů a do šance jste se během dvou utkání vůbec nedostali?

Nikdo si přece nemohl myslet, že jedeme na Kirin Cup s tím, že budeme Peruánce a Japonce přehrávat. A s tímto výběrem k tomu! Ani soupeřům jsme nedovolili, aby si vypracovali šance. Toho si cením.

Ale oni alespoň nějaké měli. Japonci dvě, Peruánci hned několik. Dokonce Farfánem i tyč nastřelili...

Moc si jich ale nevypracovali, protože jsme kvalitně bránili. Japonci měli jednu, Peru dvě tři... Nebyly to prostě zápasy, v nichž by nás soupeři vyloženě mleli a přehrávali. Kromě Jihoameričanů v prvním poločase, samozřejmě. Byli jsme v očekávání, jak naši hráči zápasy zvládnou a oni přitom remizovali s mistry Asie.

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek na lavičce při utkání s Japonskem v Jokohamě.foto: Reuters/Toru Hanai

Sázka na totální defenzívu vám prostě vyšla. Stejně jako třeba Dušanu Uhrinovi, jenž před patnácti lety poznal a prohlédl pravý stav českého fotbalu, na defenzívu a destrukci vsadil rovněž a s touto taktikou dokráčel až do finále mistrovství Evropy.             

My ale nenastupovali s tím, že budeme bránit, neměli jsme představu, že budeme hrát pouze defenzivně. Do ní jsme se dostali tím, že nás soupeř přehrával, protože měl nad námi rychlostně i technicky navrch. Museli jsme se tudíž zatáhnout do obranného bloku a spoléhat na defenzívu, protože jsme neměli kvalitnější tým než protivníci.

Oporou defenzívy byl nesporně nejlepší hráč turnaje Petr Čech, který v obou zápasech mužstvo svými zákroky vyloženě spasil. Přitom on sám počítal s tím, že alespoň v jednom duelu dostanou příležitost náhradníci, kteří vlastně šanci nedostávají. A Grigar s Hruškou ji nedostali ani v Japonsku...

Potřeboval jsem do brány gólmana, jenž už má něco odchytáno, a proto jsem měl už před cestou do Japonska představu, že se Čech objeví v základní sestavě v obou zápasech. Je jasnou jedničkou, přičemž nezapomínejme, že za ním figurují Drobný s Laštůvkou, kteří byli zraněni a na Kirin Cup jet tudíž nemohli.

Na rozdíl od gólmanů Grigara a Hrušky ostatní debutanti příležitost dostali. Jak jste byl s jejich vystoupením spokojen?

Se všemi, kteří dostali příležitost, jsem naprosto spokojen, nikdo z nováčků nezklamal. Třeba takový Gebre Selassie, jenž nastoupil v obou zápasech ve druhém poločase, překvapil svým výkonem velice příjemně.

Brankář reprezentace Petr Čech. Hlavně jeho zásluhou český výběr v Japonsku neprohrál.foto: Reuters/Toru Hanai

A co ostatní hráči? Jak jejich výkony hodnotíte?

Ocenil bych všechny hráče. Čech dokázal, že je světovým brankářem a velikánskou oporou, velice dobře zahrála celá obrana, kterou jsem si vyzkoušel, jak jsem chtěl. I třeba s Hubníkem na jejím kraji, kde odehrál vynikající poločas. Cením si i to, že Sivok navzdory zdravotním potížím odehrál celou první půli.

Co ofenzíva? Od výběru, který jste měl v Japonsku k dispozici, se skutečně víc čekat nedalo?  Byl to jeho výkonnostní strop?

Kdybychom byli déle pohromadě, ofenzíva by byla určitě lepší. Abychom si počínali ve hře dopředu kvalitněji, potřebovali jsme lépe kombinovat. Nám však chyběl v rozehrávce klid, projevovala se určitá nervozita, hodně zbytečně jsme ztráceli míče.

Petr Trapp (vlevo), Petr Čech a Martin Fenin před zápasem s Perufoto: ČTK/AP/Koji Sasahara

Mluvil jste o spokojenosti se všemi hráči. To jste myslel i Fenina?

Proti Peru hrál ze strany, proti Japonsku už se objevil na své pozici, pral se a bojoval jako ostatní. Bylo na něm samozřejmě vidět, že není tak vyhraný, neboť za Frankfurtu nastupoval až v závěru bundesligy. Ale s tím, jak k zápasům přistoupil, jsem spokojen byl, i když od útočníka pochopitelně potřebujeme, aby se prosadil v koncovce. Fenin je však pro mě pořád zajímavým hráčem a proto s ním počítám..

Spokojenost s vystoupením na japonském turné se ve vás musela určitě umocnit poté, co jste se dozvěděl výsledek kvalifikace, v níž Lichtenštejnsko porazilo přemožitele vašeho týmu Litvu.

Výsledek nám samozřejmě nahrál a měli jsme z něho radost. I proto, že jsme s Litvou úvodní zápas kvalifikace prohráli. I za této konstelace si však musíme postup na evropský šampionát nebo do baráže uhrát sami. Jestliže chceme uspět, musíme tři podzimní zápasy se Skotskem, Španělskem a Litvou zvládnout.

Reklama

Související témata: