Hlavní obsah

Bílek v Africe nakoupil vuvuzely a věří, že Češi narazí na mistry světa

PRAHA

Samé pozitivní dojmy si z mistrovství světa v Jihoafrické republice přivezl trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek. Na šampionátu se zaměřil především na Španělsko, které národní tým čeká v kvalifikaci EURO 2012. Bílek je nadále přesvědčený o tom, že až na něj Češi v příštím roce narazí, budou už Španělé nejen mistry Evropy, ale také mistry světa...

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Michal Bílek

Článek

Neodolal a dvě výstavní vuvuzely z Jihoafrické republiky také domů přivezl. „Mám je pro Vláďu Šmicra a Ivana Haška, nešlo je nekoupit,“ vysvětlil Michal Bílek v rozhovoru pro svazové stránky Fotbal.cz. Ani kouč české reprezentace se však příznivcem šílených trumpet nestal. „Jsou specifikem, jež k nátuře domácích fanoušků prostě patří. Pro hráče to není ideální, protože neslyší povzbuzování vlastních fanoušků. Vuvuzely přehluší opravdu všechno.“

Jinak ovšem atmosféra mistrovství světa Bílka uchvátila. „Mám veskrze pozitivní zážitky. Před odletem jsme hodně slyšeli a četli o bezpečnostních rizicích a možných zmatcích v organizaci, ale Jihoafričané vše zvládají na jedničku. Viděli jsme prozatím perfektně zvládnutý šampionát, snad to tak také vydrží,“ líčí kouč.

Přímo v dějišti turnaje sledoval všechny zápasy „španělské“ skupiny, navrch si přidal ještě duely Američanů se Slovinci, Slovenska s Itálií, Německa s Ghanou a také Brazílie s Pobřežím Slonoviny.

Největším zážitkem velký obrat Američanů

„Nezapomenutelný byl obrat Američanů v zápase se Slovinci, kdy v poločase prohrávali 0:2 a v závěru sahali po vítězství. Zaujal mě také výborný výkon Slovenska proti Itálii nebo zápas Brazílie s Pobřežím Slonoviny. Nejen díky hernímu projevu Jihoameričanů, ale především kvůli atmosféře v hledišti. Brazilci se opravdu fotbalem baví, při utkání i po něm to byla jedna velká oslava. Pro mě osobně obrovský zážitek,“ vypráví trenér.

Soupeři českého týmu z minulé kvalifikace – Slovinci a Slováci – na turnaji nepropadli a dokázali, že si postup zasloužili. Bílek se však už víc kouká před sebe a stále si myslí, že Španělsko, které Rosického, Čecha a spol. čeká v kvalifikaci EURO 2012, se stane mistrem světa.

„Španělé se po nepovedeném úvodu rozjeli, do čtvrtfinále prošli zcela suverénně a určitě tam nebudou chtít skončit. Na druhou stranu skvěle si v základních skupinách vedly také Brazílie s Argentinou,“ přemítá Bílek. „Osobně jsem velmi zvědavý na výkon Německa – jejich mladý tým podává velmi vyzrálé výkony a Maradonův výběr čeká v boji o nejlepší čtyři opravdu těžká práce,“ uzavřel kouč národního týmu.

Reklama

Související témata: