Hlavní obsah

Čech: Wales má kvalitu, bereme ale jen vítězství

PRAHA

Důležitý zápas ve Walesu, v němž musejí potvrdit nastoupený kurz na mistrovství Evropy v roce 2008, čeká v sobotu české fotbalisty. Brankář Petr Čech před posledním utkáním sezóny věří, že mužstvo nezaváhá. „Bude to těžký zápas. V závěru sezóny jsme už všichni unavení. Naši pozici ale nepustíme,“ vyprávěl během pondělního setkání s novináři.

Článek

Čeští fotbalisté drží v kvalifikační skupině D druhé postupové místo, bodově jsou ale na tom stejně jako Irové a šanci cítí i Slováci. „Zápas ve Walesu bude nesmírně důležitý. Na postup mají šanci ještě dva týmy, my ale naši pozici nechceme pustit. Zaváhali jsme s Německem, teď už nesmíme. Wales je tým, který má kvalitu, ale musíme jej porazit,“ líčil Čech.

Na stadión Millenium, kde se sobotní duel odehraje, má česká jednička dobré vzpomínky. „Jednou jsem tam hrál úspěšně s reprezentací a dařilo se nám tam i s Chelsea. Tak doufám, že tradice bude pokračovat,“ doplnil čerstvý pětadvacátník.

Reprezentace se v úterý sejde poprvé od nešťastného dvojutkání s Německem a Kyprem, jehož atmosféru výrazně ovlivnila skandální oslava narozenin obránce Tomáše Ujfalušiho. Vedení národního týmu proto vyměnilo hotel a zostřilo podmínky pro styk hráčů s novináři. Před utkáním ve Walesu se ale bude reprezentace připravovat v jabloneckém areálu Břízky. „V tom novém hotelu nebylo místo, takže budeme v Jablonci. Prostředí tam ale dobře známe a cítíme se tam dobře,“ komentoval místo přípravy Čech.

V týmu se také představí jako novic na pozici vedoucího mužstva Karel Poborský. „Karel je dobrá volba. Všechny zná, má respekt i jméno v zahraničí. Z Budějovic má zkušenosti s řízením. Jinak ale změny v reprezentaci, které se udělaly po tom skandálu, nejsou výrazné. Uvidíme, jak bude nová organizace vypadat,“ uvedl Čech s tím, že aféra je už minulostí. „Po zápase s Kyprem se o tom už nemluvilo. Rojily se spekulace, zda by neměl trenér odstoupit. Osobně jsem ale rád, že zůstal. A věřím, že naší odpovědí bude postup na evropský šampionát,“ doplnil.

Sezóna jako na houpačce 

Pro českého gólmana bude vystoupení ve Walesu tečkou za sezónou, při níž se cítil jako na houpačce. „Nejprve jsem podstoupil operaci obou ramen. Po návratu na trávník začala sezóna dobře, dařilo se nám s Chelsea i s reprezentací. Pak ale přišel zápas s Readingem a zlomenina lebeční kosti. Najednou se vyrojilo hodně otázek, nikdo nevěděl, kdy se vrátím a co vlastně bude. Naštěstí jsem byl brzy zpět a mohl jsem opět pomoci. Škoda, že jsme nakonec získali jen Ligový a Anglický pohár,“ zavzpomínal na okamžiky z letošního roku na trávníku.

Chelsea nevyšel útok na vysněné čtyři trofeje, londýnský celek vítězství v domácích pohárech nepotvrdil také triumfem v lize a v Lize mistrů. Čech ale věří, že šance přijde příští rok. „Cíl pro příští sezónu je jasný: bojovat na všech frontách. Ještě nevím, zda nedojde k nějakým změnám v kádru, zatím mám informace jen o tom, že zůstává kouč Mourinho, což jsem uvítal,“ připomněl portugalského trenéra, který si jej před třemi lety do Londýna vytáhl.

Nyní je ale každopádně rád, že v sobotu letošní sezónu uzavře. „Věřím, že zápas s Walesem bude pověstnou třešničkou na dortu a pak si pořádně užiji dovolenou. Vůbec mě nemrzí, že letos není přes léto žádný velký turnaj. Sezóna mě stála hodně sil a jsem rád, že se chýlí ke konci,“ uzavřel Čech, jenž i během letošního léta otevře fotbalovou školu pro děti. Dlouhého lenošení si ale neužije, na začátku července se opět musí hlásit na Stamford Bridge.

Reklama

Související témata: