Hlavní obsah

Chovanec Nedvěda chápe, Vízka jeho postoj rozzlobil

PRAHA

Zatímco bývalý kouč fotbalové reprezentace Jozef Chovanec chápe, že se Pavel Nedvěd rozhodl kvůli zdravotnímu stavu preferovat Juventus Turín před národním týmem, internacionála Ladislava Vízka český kapitán velice zklamal.

Článek

"Pavel je hráč, kterého národní tým velice potřebuje. Na druhou stranu je ale nutné respektovat jeho rozhodnutí z poslední doby, která souvisí v první řadě s jeho zdravotním stavem," řekl ČTK Chovanec. Podle něj bude nutné respektovat i to, když Nedvěd řekne, že s reprezentací končí definitivně. "Pro národní tým odvedl maximum a reprezentace z toho profitovala. Nelze přehlédnout, že jeho fyzický fond není nevyčerpatelný," mínil Chovanec.

Podobná rozhodnutí hráčů po třicítce ho nepřekvapují. "Hráč si tím chrání své zdraví i klid a já to chápu. Nepříjemné je však to, že vznikají dohody mezi reprezentací a jím. Nikdo není schopen říci, jak to doopravdy je a věci se zpochybňují. To nepřidává na věrohodnosti hráče samotného ani celého svazu," dodal Chovanec.

Vízek: Je to facka národnímu týmu

Do loňského držitele Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy se naopak tvrdě pustil Vízek. "Dívám se na to z hlediska obyčejných lidí a po této stránce mě jako kapitán reprezentace Nedvěd strašně zklamal. Asi si vůbec neuvědomil, co post kapitána obnáší a celá republika je na něj naštvaná," řekl Vízek ČTK. "Na druhou stranu má i on plné právo udělat, co chce. Měl to ale udělat nonšalantně třeba jako Zidane, který po mistrovství Evropy skončil. To, jak se zachoval Nedvěd, je strašné zklamání. Já jsem přesvědčen, že mohl v Nizozemsku hrát a byl by na hřišti hrozně důležitý," domnívá se Vízek.

Podle něj se Nedvěd během reprezentační pauzy stejně nešetřil. "Ani mi tolik nevadí, že nastoupil v lize, ale předtím hrál devadesát minut přípravy za Juventus a to mi vadí. Určitě by se našel čas dát se do pořádku. Prostě to podle mě neudělal dobře a naštvaní jsou všichni. I bezdomovci. Já pro to nemám vysvětlení. Já se ho bát jako trenér Brückner nebudu, byla to facka trenérům národního týmu," dodal rozhořčeně Vízek.

Lokvenc Nedvědovi rozumí

Reprezentační útočník Vratislav Lokvenc, který zná Nedvěda už ze společného působení ve Spartě, jeho postoj k reprezentaci plně chápe. "Je třeba si uvědomit, že na Pavlovi je od chvíle, kdy odešel ze Sparty, naložena obrovská tíha. Hraje takřka bez zastavení ligu, Ligu mistrů i za národní tým a s přibývajícím věkem se všechny zdravotní neduhy hromadí," upozornil Lokvenc v rozhovoru pro ČTK. Podle něho s tím souvisí i styl Nedvědovy hry, který je založen na maximálním nasazení.

Pokud je prý fotbalista mladší, ještě dokáže řadu věcí překonat a překousnout. "Ale po deseti letech v profesionálním fotbale už je to stále těžší a všechny potíže se pak sčítají," chápe svého spoluhráče fotbalista Bochumi, kterému bude za dva týdny jednatřicet let.

Reklama