Hlavní obsah

Dovalil u jednadvacítky vyhlíží perný rok s dobrým koncem

PRAHA

Pro fotbalového trenéra Jakuba Dovalila budou další měsíce až do závěru roku 2009 pořádně nabité. Čtyřiatřicetiletý kouč bude brzy oficiálně jmenován novým trenérem české reprezentace do 21 let, s níž by chtěl odčinit nedávné vyřazení už v základní části kvalifikace ME. Dovalil však příští rok v říjnu povede do boje také dvacítku na mistrovství světa v Egyptě.

Článek

"Bude to hodně práce, ale jsou to zároveň i velké výzvy. Kdo by se do toho nechtěl pustit," řekl ve čtvrtečním rozhovoru s ČTK Dovalil. V praxi to bude vypadat tak, že bude mít na povel jenom jeden tým, s kterým se poprvé sejde před přípravným listopadovým zápasem v Anglii.

Dovalila čeká práce s hráči narozenými v roce 1988, kteří můžou startovat ještě v kvalifikaci jednadvacítek, což je třeba slávista Marek Suchý, ostravský Tomáš Mičola či liberecký Bořek Dočkal, a také jejich mladšími kolegy z ročníku 1989, reprezentovanými například kanonýrem Tomášem Necidem. Ti druzí zase vytvoří jádro týmu pro mistrovství světa dvacetiletých.

Čekání na los

"Je fakt, že to může vypadat dost nepřehledně. A za rok na podzim můžeme řešit také velké dilema, pokud budeme hrát kvalifikaci jednadvacítek a zároveň už bude probíhat příprava na světový šampionát v Egyptě," naznačil Dovalil možné komplikace při skládání nominací. A "rozdvojit" by se možná potřeboval i on sám.

Proto bude hodně záležet na tom, jak dopadne v únoru los kvalifikace jednadvacítek. Čechům by se hodilo, aby v době konání MS dvacítek měli volno. Dovalil by tak mohl všechny svoje síly napřít na egyptský šampionát, kam by mohl vzít i nejsilnější možný tým. "Kdyby se to ale konalo současně, tak bychom třeba museli hodně přemýšlet, koho kam nominovat," uvažoval Dovalil.

I přes kuriózní kolizi důležitých akcí si ale nabídky vést juniorskou reprezentaci hodně považuje. "Je to bomba, když si vezmu, kteří trenéři přede mnou jednadvacítku vedli. Brückner, Beránek, Lička, Škorpil - je obrovská čest přijít po nich," líčil Dovalil, jenž jako asistent Jiřího Kotrby v září zažil zklamání z předčasného vyřazení, kterým skončil sen silné generace o účasti na mistrovství Evropy v příštím roce.

Hektické období

Dovalil věří, že při svém dalším kariérním postupu naváže na své úspěchy z minulých let. Před dvěma lety reprezentační sedmnáctku dovedl k druhému místu na mistrovství světa, loni se jako asistent Miroslava Soukupa podílel na zisku stříbra z mistrovství světa dvacítek. A letos v červenci pod ním devatenáctka na domácím Euru došla k třetímu místu.

Mladý kouč a jeden z nejvýraznějších představitelů nastupující generace české trenérské školy ví, že jej čeká hektické období. "Bude to zabíračka, spousta sledování, protože hráčů pro kvalifikaci jednadvacítky a šampionát dvacítek připadá spousta," popisoval Dovalil.

Ze všeho nejdříve si chce vybrat realizační tým. Trenérem brankářů by měl zůstat Petr Kouba, jméno asistenta je zatím neznámé. "Nejlepší by bylo, kdyby to byl někdo na plný úvazek, protože práce bude spousta. Ale to projde jen těžko, takže budu pracovat spíše s někým z ligových trenérů. Jména v hlavě mám, ale zatím je předčasné je zveřejňovat," dodal Dovalil.

Reklama