Hlavní obsah

Dovalila těšilo, že "lvíčata" duel s Ukrajinou zvládla i bez opor

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Skutečnost, že fotbalová reprezentace do 21 let položila základ k vítězství v přípravném utkání s Ukrajinou v prvním poločase v pozměněné sestavě a bez opor odpočívajících na lavičce, byla nejpříjemnějším zjištěním pro trenéra Jakuba Dovalila. Hodně se mu zamlouvalo, jak Češi zvládli první poločas, v němž vstřelili dvě branky. Dovalila mrzel jen závěr zápasu, v němž domácí inkasovali a nakonec se báli o udržení vítězství. Český trenér ale očekává, že vzájemné utkání na mistrovství Evropy bude úplně jiné.

Článek

Po zápase v Dovalilovi převažovaly spíš pozitivní dojmy. "Rád jsem zejména za první půli. Protože se do ní zapojili úplně noví hráči Hejda s Kadlecem nebo ti, co toho tady v poslední době tolik nenahráli. Každopádně jsme to odehráli velmi dobře a ten rozdíl před přestávkou mohl být ještě vyšší," připomněl Dovalil nápor české jednadvacítky, která kromě dvou vstřelených gólů další šance zahodila. "Zápas jsme zvládli v podstatně jiné sestavě než třeba baráž, což je velké plus," řekl Dovalil.

Chválil i debutujícího sparťana Václava Kadlece, který první start za jednadvacítku ozdobil gólem. "Do týmu zapadl a hrál dobře. Splnil to, co jsme od něj očekávali a potvrdil svoje kvality. Poslední zápasy ve Spartě nehrál, tak mu asi i tento zápas přišel vhod. Sedělo mu asi i místo podhrotového hráče," uvedl Dovalil.

Jeho tým už dva roky v kategorii jednadvacítek nenašel přemožitele, Dovalil v žertu řekl, že by v některém z dalších přípravných utkání rád viděl mužstvo v krizové situaci, kdy prohrává a musí dotahovat manko. "Potřebovali bychom být v takové pozici, abychom viděli, jak hráči reagují pod tlakem. Dlouho jsme to nezažili, ale v dalších přípravných zápasech máme silné týmy Nizozemska, Francie a Běloruska a to nás určitě někdo porazí," řekl s úsměvem.

Některé zákonitosti jsme vyčíst mohli, říká trenér

Litoval horšího závěru utkání, v němž Ukrajinci snížili a dokonce sahali po vyrovnání. "Zbytečně jsme inkasovali. Ale v přípravných zápasech to tak bývá, že po řadě střídání a změn zápas dostane jiný ráz a charakter," uvedl Dovalil. Předpokládá, že "ostrý" vzájemný zápas na červnovém ME v Dánsku bude úplně jiný. "I proto, že Ukrajina tady byla ve velmi pozměněné sestavě, bude to o něčem jiném, i když jsme i dnes z její hry nějaké zákonitosti vyčíst mohli," řekl Dovalil.

I podle útočníka Libora Kozáka měl první poločas z české strany vysoké parametry, hráče římského Lazia mrzelo jen to, že nedal jasnou šanci po nahrávce Kadlece. "Měl to být jasný gól, řešil jsem to ležérně," zlobil se na sebe. Spolupráci s Kadlecem si jinak pochvaloval. "I tuto akci udělal perfektně, takovou tutovku musím dávat. První poločas byl celkově velmi dobrý, hráli jsme kombinačně, po zemi a z toho pramenily dva pěkné góly. Pak to je po poločase těžké, když se to tolik prostřídá," prohlásil Kozák.

Lukáš Hejda bude na svůj první start vzpomínat v dobrém, hlavně díky výsledku. Sám prý ve středu obrany také občas chyboval. "Jsem rád, že jsem dostal šanci v celém zápase, ale z mé strany to mohlo být i lepší. V prvním poločase jsme vzadu měli trochu komplikované situace, ale na první start to nebylo zlé. Jsem rád, že jsme udrželi výhru. Kdybychom ji měli hlavně po tom výborném začátku ztratit, dost by mě to mrzelo," uvedl pro ČTK Hejda.

Na jaře bude mít velkou motivaci, aby se v kádru jednadvacítky udržel a dostal se i na mistrovství Evropy. "Základ je, abych hrál ve Spartě, nebo dostával aspoň pravidelně šanci na nějaké časové úseky a víc se dostával do hry. Mistrovství je obrovská motivace, poperu se o to, ale musím hrát v klubu," dodal Hejda.

Reklama

Související témata: