Hlavní obsah

Fotbalový důchodce Koller bude střídat Monako se Smetanovou Lhotou

PRAHA

Ještě před pár týdny k němu dolétla žhavá nabídka z Kataru. Byla velmi lukrativní, takže ji zvážit musel. Své rozhodnutí však fotbalový kanonýr Jan Koller nakonec nezměnil. S profesionální kariérou populární Dino na začátku této sezóny definitivně skončil. Teď už si rekordman národního týmu v počtu vstřelených gólů bude užívat fotbalového důchodu ve Smetanově Lhotě, odkud pochází, a v Monaku, kde žije.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jan Koller během kvalifikačního zápasu na Slovensku

Článek

Zřejmě naposledy si prožil drama fotbalového transferu. Než mohl kanonýr Jan Koller začátkem září nastoupit v okresním přeboru za rodnou Smetanovu Lhotu, musel se přeregistrovat z třetiligového francouzského Cannes.

„Vzhledem k tomu, jak fungují francouzské úřady, to byly docela nervy. Naštěstí je uháněl můj manažer pan Paska, jinak by se to ani nestihlo. Souhlas přišel někdy v půl páté ráno...“ líčí Koller, který se s rodinou usadil v Monaku.

Útočník Cannes Jan Koller střílí gól proti Orleans.foto: www.ascannes.info

V obnovené premiéře za Smetanovu Lhotu jedním gólem přispěl k remíze 3:3 a zahájil tak svůj fotbalový důchod. „Pokud si vzpomínám, ve Spartě jsem kdysi platil zápisné asi deset tisíc. Návrat do Smetanovy Lhoty mě stál kolem šesti tisíc, po zápase jsem platil všechna piva,“ směje se obrovitý útočník, který už bude kopat jen pro žízeň.

„Do Čech se dostanu tak jednou za měsíc, takže za Smetanovu Lhotu stihnu na podzim kolem čtyř zápasů. Přes zimu bych pak rád v místě bydliště hostoval ve třetím týmu Monaka, což je amatérský celek na úrovni okresního přeboru,“ plánuje.

Barošovi i nároďáku věří dál

V mezistátních zápasech Koller nasázel 55 gólů, což je rekord české reprezentace. V Kataru se paradoxně mohl znovu sejít se svým bývalým parťákem Milanem Barošem. Autor 39 branek v mezistátních zápasech však zůstal v Turecku.

Jan Koller se před zápasem s Polskem oficiálně rozloučil se svou bohatou reprezentační kariérou.foto: Právo/Michaela Říhová

„Milan je mi nejblíž a pořád ještě může překonat můj střelecký rekord. Když se mu zase začne dařit a spoluhráči mu budou připravovat dostatek šancí... Abych pravdu řekl, moc mu nezávidím, když vidím, jak se ve většině zápasů pere na hrotu úplně sám. Přesto stále věřím, že ještě přijdou lepší časy,“ přeje Koller svým nástupcům v nároďáku.

Kolo, volejbal, tenis, jen žádný stres

Zatímco reprezentanty čeká rozuzlení bitvy o postup na EURO 2012, Koller si vychutnává klidný život po kariéře. „Mám teď čas na vyjížďky na kole, každodenní plážový volejbal s tamní partičkou a také na tenis. Jen oblíbený hokej mi bude v Monaku scházet,“ uculuje se.

Denní program se mu prý po skončení kariéry zase až tolik nezměnil. Ráno odveze dcery Hedviku (8) a Kateřinu (3) do školy a školky a s manželkou Hedvikou pak místo tréninku míří na soukromé lekce francouzštiny. „Pak jedu na volejbal a vyzvednu děti ve škole. Víkendy už nenarušují žádné zápasy, a tak se vydáváme na společné výlety,“ libuje si spokojený monacký rentiér.

Reklama