Hlavní obsah

Hašek: Hříšníci? Jsou v nominaci, protože mají formu a zájem reprezentovat

Na zkušené, prověřené a osvědčené hráče vsadil v nominaci na přípravný duel s Belgií, který se hraje ve středu na teplických Stínadlech, nový šéf fotbalového svazu a reprezentační trenér Ivan Hašek. Dokonce i dva flamendry zapletené do nočních eskapád po prohraném kvalifikačním duelu se Slováky vzal na milost. „Nechci o nich mluvit jako o hříšnících. Prostě jsou v nominaci, neboť mají formu i zájem reprezentantovat.“

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Reprezentační trenér Ivan Hašek

Článek

Ve vaší první nominaci v roli reprezentačního trenéra se objevuje pouze jediný hráč z české ligy. Znamená to snad, že budete bezvýhradně preferovat legionáře?

Ale vůbec ne. Snažili jsme se zmapovat co nejvíce hráčů doma i v cizině, dali dohromady mnoho informací ať již zprostředkovaných z televizních záznamů nebo posbíraných vlastním pozorováním. A samozřejmě jsme kladli akcent na to, aby se v nominaci objevili fotbalisté, kteří ve svých klubech hrají a mají formu. Z této rovnice nám z české ligy vyšel sparťanský obránce Hubník, jenž podává mimořádné výkony delší dobu a spolu s ním spousta dalších hráčů, kteří figurují mezi náhradníky.

Třeba?

Seznam náhradníků není žádným tajemstvím, takže klidně mohu jmenovat Blažka, Grigara, Kinského, Kušníra, Limberského, Marka, Rajnocha, Kleina, Filla, Holka, Jandu, Sionka, Šírla, Švece, Fenina, Jakuba Mareše, Papadopulose, Vlčka… Hráčů z domácí ligy je mezi náhradníky dost a další mají dveře otevřené.

Dost překvapuje, že jen mezi náhradníky figuruje Šírl, který v minulém údobí patřil svými výkony v reprezentaci k oporám…

Na to je jednoduché vysvětlení – měl zdravotní problémy, takže ani v Petrohradu pravidelně nenastupuje. To ovšem neznamená, že na zápas s Belgií ještě nebude povolán, protože nominaci o jedno místo doplníme.

Z šestice reprezentačních hříšníků, kteří bývalé vedení svazu pobouřili svými nočními eskapádami po jarním kvalifikačním duelu se Slovenskem, jste vzal nakonec na milost jen dva - Baroše a Svěrkoše.

Nechci a nebudu o nich mluvit jako o hříšnících. Prostě jsou v nominaci, neboť mají formu a zájem reprezentovat. Vyloučeni vlastně byli jen do doby, než je někdo zase nominuje, což se stalo.

Kdyby podobný zájem projevil třeba Ujfaluši, vzal byste ho také na milost?

Rozloučil se s reprezentací, ale pokud by změnil názor, uvítal bych to.

A co třeba Kováče, který se zapletl v minulosti hned do několika hodně medializovaných malérů? Toho byste bral také?

Zatím neodehrál žádné utkání, protože hledá klub, kde bude působit, takže spekulovat o jeho návratu je předčasné. Pokud ale dojde k transferu…

Po vaší inspekční cestě do Ruska se hodně debatovalo i o návratu Jarošíka. V nominaci na Belgičany však nefiguruje, takže jeho reprezentační comeback je zřejmě pasé…

Pořád je potenciálním kandidátem, ale momentálně je na marodce a poslední zápasy za Samaru nehrál.

A co třeba Koller, který vám přislíbil pomoc? Toho jste vynechal úmyslně a povoláte ho až na kvalifikaci se Slováky?

I on má lehčí zranění a proto za Samaru v posledních utkáních nenastoupil. Pokud bude pořádku, věřím, že je připravený reprezentovat.

Nedvěda byste v národním mužstvu asi také uvítal a do rozhodující kvalifikační bitvy proti Slovákům 5. září na bratislavském Tehelném poli nasadil. On sám se dokonce nechal slyšet, že pokud si do té doby najde nové angažmá, je skutečně ochoten nastoupit.

Na tom jsme se při mé návštěvě v Turíně skutečně domluvili. A asi nemusím říkat, jak moc bych o Pavla stál a jak bych si přál, aby pokračoval. Domluva skutečně zní v intencích, o nichž Nedvěd mluvil. Pokud bude někde dál hrát, je připravený nastoupit.

Asi nejdiskutovanějším a nejsledovanějším hráčem české reprezentace je v současnosti Tomáš Rosický, jehož návrat na hřiště se po dalším zranění opět odkládá. Pro nového trenéra dost pech přijít o klíčového hráče…

Reprezentace nesmí stát a padat s jedním hráčem. Proti Belgii bude chybět, i když jsme ho chtěli povolat. Musíme se však s jeho absencí vypořádat a hrát bez něho.

Jenže s jeho absencí se budete muset zřejmě vypořádat i proti Slovákům 5. září na bratislavském Tehelném poli. Těžko předpokládat, že se dá za tři týdny zdravotně do pořádku a dostane se do odpovídající formy.

Podstatné je, že se staré Tomášovo zranění neozývá a noha po léčbě drží. Málokterý hráč se po tak dlouhé absenci vyhne svalovému zranění, které teď Rosického trápí. Z vlastních zkušeností bych o tom mohl vyprávět, protože ve Štrasburku jsem si prožíval totéž. Proto věřím, že zranění nebude natolik vážné, aby nemohl hrát proti Slovensku.

Reklama

Související témata: