Hlavní obsah

Loni komise trenérů Radu nedoporučila, teď má navrhnout jeho nástupce

PRAHA

Trochu paradox. Před rozhodováním o novém trenérovi české reprezentace má zasednout expertní komise a doporučit fotbalové generalitě jméno. Nebo možná i jména, z nichž by měl tucet generálů vybírat. Paradox proto, že než před devíti měsíci došlo na volbu Petr Rady, trenérská komise podobný mandát také měla. A byl na nic.

Článek

Před loňskou červencovou volbou zasedli a usnesli se - nechť po Brücknerovi převezme národní tým Jozef Chovanec nebo kouč vicemistrů Evropy z šestadevadesátého Dušan Uhrin starší.

Dvě jména, která generalita smetla

„Vzal bych to,“ nedělal tehdy drahoty Chovanec, který v žádném trenérském křesle neseděl, neboť působil jako sportovní ředitel Sparty. Dokonce od klubového bosse Křetínského souhlas dostal. „Mám zase chuť práci s reprezentací zkusit. Až se sám bojím, jak je to intenzivní,“ potvrzoval pro Sport.cz i Dušan Uhrin, jenž se pár týdnů předtím vrátil z gruzínského angažmá v Dinamu Tbilisi a původně se zapřísahal, že bude už jen a jen odpočívat. Najednou začal uvažovat, jak dosavadní kostru národního týmu ponechá a do mužstva implantuje mladíky z úspěšné dvacítky.

Dvě jména doporučovaná trenérskou komisí měla tehdy ještě třináctičlenná fotbalová generalita na stole, ale při spikleneckém večírku je smetla, dohodla se na Radovi a svou si prosadila.

Po středečním sezení generality, kdy byl po devíti měsících ve funkci pro změnu smeten Rada, je ale trenérská rada vtahována znovu do hry.

Experti mají navrhovat nástupce

„Ustavili jsme expertní skupinu, v níž je kromě obou svazových místopředsedů Kubíčka a Vacka, vyslanců Ligového shromáždění a technické komise skutečně zastoupena trenérská rada a Unie českých fotbalových trenérů,“ potvrdil předseda ČMFS Pavel Mokrý a dodal: „Na ní bude, aby vybrala a výkonnému výboru doporučila jména trenérů přicházejících pro českou reprezentaci v úvahu. Ale poslední slovo budeme mít my!“

Lička: Je to jako koupit nábytek a až pak stavět dům

„Už jsem výzvu dostal. Po konzultaci s Jardou Hřebíkem, Jakubem Dovalilem a spol. návrh samozřejmě předložíme, ale je to stejné, jako kupovat nejdřív nábytek a teprve pak stavět dům. Ať přijde k nároďáku trenér buřič nebo budovatel, nic s ním stejně neudělá, protože nejprve se musí změnit systém,“ nechal se slyšet pro Sport.cz předseda Unie trenérů Verner Lička. „Vždyť na svazu neexistuje to nejpodstatnější - sportovní úsek, který by někdo vedl a zodpovídal za něj. U toho se mělo a musí začít.“

V trenérské radě, která po instalování Petra Rady do funkce reprezentačního kouče měla fungovat jako jeho oponentní orgán, ale za uplynulých sedm měsíců se ani jednou nesešla, panuje podobný názor. Jméno předloží, ale dost pochybují, že dvanáct mužů zasedajících ve výkonném výboru a prosazujících a hájících především své zájmy, návrh zohlední. Ostatně, zkušenost stará tři čtvrtě roku dává trenérským expertům za pravdu.

„Předloženými návrhy se budeme důkladně zabývat, ale pravdou je, že rozhodnutí musí udělat výkonný výbor. A za ostatních jedenáct členů samozřejmě  předem mluvit nemohu,“ naznačuje předseda ČMFS Pavel Mokrý, že tentokrát by nemělo doporučení expertů sloužit jen jako alibi a volba nového reprezentačního trenéra by snad mohla proběhnout uvážlivěji.

Reklama