Hlavní obsah

Počty nikoho z nás nezajímají, tvrdí před svým 70. zápasem v nároďáku Čech

S trenérem jsou zajedno. Ani kouč reprezentace Ivan Hašek, ani kapitán Petr Čech nechtějí před kvalifikačním duelem se San Marinem mluvit o tom, kolik gólů národní mužstvo v dalším díle bojů o Afriku trpaslíkovi z Apeninského poloostrova ve středu v Uherském Hradišti nasází. A přitom právě skóre může v konečných účtech skupiny hrát důležitou roli. „Gólů se musíme snažit dát co nejvíc, ale dopředu nemá smysl kalkulovat,“ tvrdí gólman Petr Čech.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Brankář Petr Čech na tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Ani se nechce věřit, že se kalkulacemi a počty před zápasem nezabýváte. To opravdu nemáte ve svém středu žádného matematika?

Nemáme a ani nás to nezajímá. Musíme prostě dát tolik gólů, co to jen půjde. Když se to nepovede a vestu za druhou příčkou už nebudeme mít ve svých rukou, stejně na tom nic nezměníme.

Takže nekalkulujete, nepočítáte, nespekulujete?

Ale to přece nemá žádný smysl.

Pro gólmana musí být hrozná nuda utkání, v němž se hraje na jednu bránu a fotbaloví amatéři na něho nepošlou za celých devadesát minut jedinou střelu...

Proti San Marinu to bude stejně stresové utkání, jako každý jiný kvalifikační zápas. Hrajeme od všechno, takže musím být maximálně koncentrovaný od první do poslední vteřiny, neboť stát se může cokoli. A to přesto, že soupeř patří do kategorie outsiderů.

Ale stejně - budete stát v šestnáctce, za celý zápas na vás půjde jedna střela a kdo ví jestli, a vy budete sledovat, jak se spoluhráči snaží nastřílet co nejvíc gólů...

I brankář se může přece zapojovat do hry a zakládat útoky. V takovýchto utkáních jsou hrozně důležité rychlé přihrávky, která nedávají protivníkovi šanci včas se vrátit a postavit před ve vlastní šestnáctce neprostupnou zónu.

Takže v nadsázce řečeno, vy vlastně budete jedním z útočníků, jak o tom před utkáním mluvil trenér Hašek. Třeba tím, že balón překopnete až do soupeřovy šestnáctky, aby mohl padat jeden gól za druhým...

S dobrými míči  jsem schopen poslat balón  z malého vápna do protivníkovy šestnáctky, otázkou ale je, zda se to dá využít. Většinou je to k ničemu, protože soupeř už je zformovaný, anebo balón doletí až k brankáři, takže jde ztracené míče a zkažené přihrávky.

Jak se vůbec proti takovým fotbalovým trpaslíkům, jako je San Marino, profesionálů z Premier League, Serie A či bundesligy hraje?

Všechny zápasy jsou stejně a není rozdílou, zda hrajeme s Andorrou nebo San Marinem. Je to o dobývání soupeřovy brány. Protivník hraje o každou minutu, brání, zakopává míče, polehává, zdržuje...

Znáte recept na takovouto hru?

Připravit se tak, abychom jim prostě podobnou hru nedovolili.Je třeba se dostat do tempa a dát zápasu patřičný spád.

A dávat gól za gólem a patřičně si vylepšit skóre, které může hrát v konečných účtech skupiny důležitou roli...

Nejde o góly, ale o to, abychom nechali na hřišti všechno. Pak i branky přijdou.

Registrujete vůbec, že ani devět bodů z posledních tří zápasů stačit nemusí, neboť roli může hrát i skóre a tudíž výše vítězství nad San Marinem.

Na to teď nemyslíme a nikdo z nás se tím nezabývá.

Na vás čeká ve středu jubilejní sedmdesátý zápas v reprezentaci. Asi byste si ho chtěl užít a oslavit pořádnou výhrou...

Užiju ho už tím, že se spoluhráčům bude dařit a že necháme na hřišti všechno, aby ze zápasu měli dobrý pocit diváci i my.

Reklama

Související témata: