Hlavní obsah

Prokopl mu lebku, přesto jméno Hunt brankáře Čecha neirituje. Dokonce i dres si s ním vyměnil

Praha

Jasně že ho z nominace nevynechal, pochopitelně že dvaasedmdesátiletý italský kouč na lavičce irské reprezentace Giovanni Trapattoni s třicetiletým záložníkem Stephenem Huntem počítá. Pro evropský šampionát v Polsku a na Ukrajině určitě. A dost možná, že ho i ve středečním večeru do přípravného duelu v Dublinu s českou reprezentací pošle, i když v základní sestavě pro fotbalistu Wolverhamptonu místo nenašel. „Žádný problém,“ nepřipouští gólman Petr Čech, že by ho setkání s irským tvrďákem nějak iritovalo.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Brankář Petr Čech nosí od střetu s Huntem ochranou helmu.

Článek

Před šesti lety v ligovém duelu Chelsea s Readingem upadl český gólman právě po střetu s Huntem do bezvědomí a ze stadiónu ho s proraženou lebkou bleskově převáželi do nemocnice. Na operačním stole strávil dlouhé hodiny, neboť chirurgové mu do hlavy museli voperovat titanovou destičku, která chrání poškozenou spánkovou kost. Helma, kterou Čech od té doby nosí, samozřejmě také.

Ruce si podají, jeden druhého poptají

„To už je dávno za námi," nechce se českému brankáři vracet  k osudnému okamžiku. „Spíše to probírají ostatní, než my dva. Stalo se, v životě střídají příjemné chvíle ty nepříjemné a nemá smysl se tím probírat nebo snad trápit."

Se Stephenem Huntem se potkává na scéně Premier League pravidelně, neboť irský záložník přestoupil z Readingu do Hullu a odtud do Wolvehamptonu, takže na scéně nejvyšší anglické fotbalové soutěže účinkuje dál. A s Čechem na sebe ve vzájemných zápasech pochopitelně naráží

„Už minimálně pětkrát, šestkrát jsme proti sobě nastoupili. Podáme si ruce, poptáme se, jak se ten druhý má a jede se dál. Kamarádi sice nejsme, ale dres jsme si spolu už vyměnili. Panuje mezi námi vztah profesionálních fotbalistů, které spojuje jen to, co se před šesti lety odehrálo," zůstává Čech po vyslovení jména Hunt v naprostém klidu. A to přesto, že se irský záložník za šest let nijak nezměnil a v zápasech s Chelsea mu slovo opatrnost nic neříká.

„Hraje, jak umí a jeho způsob hry je takový, jaký byl i dřív. Rozhodně jsem nepostřehl, že by si proti nám počínal nějak opatrněji."

Poborského rekord chce atakovat

Nejen do soubojů s Huntem, ale i do brány českého týmu půjde dnes večer Petr Čech v naprostém klidu. „Bude to pro nás určitě dobrý test, protože Irové praktikují typický ostrovní fotbal plný rychlosti, důrazu a důslednost, s níž se budeme muset vyrovnat. A navíc nás čeká hodně bouřlivé prostředí, neboť stadión bude vyprodaný. Prostě prověrka se vším všudy," dodával Čech, který k prvnímu letošnímu přátelskému utkání poveden český tým s kapitánskou páskou na rukávě.

Mimochodem k devětaosmdesátému, čímž se přiblíží na dohled Zdeňkovi Nehodovi s devadesáti a Pavlu Nedvědovi s jedenadevadesáti starty a může pomýšlet na atakování rekordmana českého fotbalu Karla Poborského, jenž v reprezentaci nastoupil k 118 utkáním.

„Věřím, že jednou bych se na Karla dotáhnout mohl. Samosebou za předpokladu, že si udržím výkonnost a budu v reprezentaci dál jedničkou. Je mi devětadvacet, a když budeme s nároďákem dál úspěšní, minimálně deset zápasů za rok bych odchytat mohl. Takže vlastně potřebuji ještě tři sezóny, abych rekord atakoval," vypočítal promptně Čech.

Reklama

Související témata: