Hlavní obsah

Rozehnal chce do lepší ligy, sní o Španělsku

PRAHA

Fotbalový obránce David Rozehnal letos získal s Bruggami svůj první ligový titul, po dvou sezónách strávených v dresu belgického celku by se ale nebránil další štaci. "Přestupu bych se nebránil. Chtěl bych do lepší ligy. Ještě mám ale smlouvu na dva roky," říká český reprezentant v rozhovoru pro Právo.

Foto: archiv

David Rozehnal

Článek

S Bruggami jste získal belgický titul. Byl to váš první ligový triumf v kariéře. Jak bouřlivé byly oslavy? Decentní. Po zápase jsme měli nachystanou party v centru Brugg. Byly tam i manželky, lidé z vedení. Bylo to pěkné. Pak jsme vyrazili ještě na diskotéku. Ale druhý den jsme měli trénink, protože nás čekalo ještě vyvrcholení Belgického poháru.

Bylo to vaše druhá sezóna v Belgii. Řadíte ji v kariéře nejvýš? Získal jsem první titul a belgický Superpohár. Ten jsme měli i v první sezóně, navíc k tomu i Belgický pohár. A také jsem v minulém ročníku hrál pravidelně v belgické lize i v Champions league, což mi vyneslo místo v reprezentaci, přičemž vše vyvrcholilo bronzem z mistrovství Evropy. Letos mě někdy trenér posadil na lavičku, netušil jsem proč. Pak se to zase otočilo. Ale obě sezóny byly skvělé. Byly to dva roky, které mě posunuly vpřed. Prostě další krok.

Nadešel čas Bruggy opustit? Přestupu bych se nebránil. Chtěl bych do lepší ligy. Ještě mám ale smlouvu na dva roky. Vím, že belgická liga není v té top společnosti, ale myslím, že je lepší než česká, je více k pokoukání. Ale na druhou stranu, s Anglií či Španělskem to srovnávat nelze.

Hovoří se o velkém zájmu Paris St. Germain. Co o tom víte? Dvakrát jednali s vedením Brugg, ale podrobnosti neznám. Pro mě by to byla velká výzva. Minulá sezóna sice nebyla z jejich strany extra dobrá, ale pokud vím, chtějí zpět na výsluní. Navíc ve Francii hrajete dvacet super zápasů v lize, které vám hodně dají. V Belgii čtyři, možná šest za sezónu.

Jsou ve hře ještě další kluby? Vím o zájmu Kolína nad Rýnem a také byly nějaké kontakty z Anglie. Ale to nebylo žhavé.

Máte vysněnou zemi? Španělsko. Tam ale zájemce není. Nicméně i Francie, Anglie a Německo patří do top společnosti.

O Belgii jste vždy mluvil velmi pochvalně. Mrzelo by vás teď stěhování? Už jsme jedno zažili v minulé sezóně. Žili jsme v bytě, ale necítili jsme se tam dobře. Přítelkyně v průběhu podzimu našla malý domeček v klidné okrajové části města. Všechno jsme si sice montovali sami a první měsíc to bylo jak pod stanem, ale byly to příjemné starosti. Nemohu si na život v Belgii stěžovat. Ale přestupu bych se nebránil.

Takže bylo belgické angažmá zcela bez zádrhelů? Mentalita Belgičanů i prostředí bylo skvělé. Ale přítelkyně měla problémy s úředníky kvůli pobytu, protože nejsme manželé.

Neplánujete tedy svatbu? Určitě se jednou chceme vzít, ale ne kvůli tomu, že mají někde skutečně až hloupá pravidla. Museli jsme úředníkům doložit společné fotky, dopisy, bylo to až ponižující. Toho papírování byla strašná spousta, trvalo to sedm měsíců. Jako kdybychom byli nevím odkud... Přitom v Bruselu je centrum Evropské unie, jejíž jsme součástí.

Reklama