Hlavní obsah

Sionko: Bylo by ideální, kdyby se už ve středu rozhodlo

Záložník dánského FC Kodaň Libor Sionko přijel na reprezentační sraz s virózou, na zápas s Německem by ale měl být již připraven. "O středeční zápas nechci přijít," řekl. Stejně jako jeho spoluhráči by byl rád, kdyby se o postupu na EURO rozhodlo již ve středu. Možnost, že by se český tým na turnaji nakonec neobjevil, nepřipouští.

Článek

Co vám, jako pravému krajnímu záložníkovi, ukázal sobotní zápas Irska s Německem?

Na levém okraji obrany mají vynikajícího Jansena. V sobotu to byl jeden z jejich nejlepších hráčů. Už v Praze předvedl výborný výkon. O jeho kvalitách svědčí i fakt, že si ho vybral Bayern Mnichov. Je to velice komplexní hráč. Na každého se ale dá vyzrát, i když to je kolikrát moc těžké. Musím na něj v souboji jeden na jednoho něco vymyslet. Prostě zkusit něco, co nebude očekávat.

V čem nám hrozí ze strany Němců největší nebezpečí?

Němci mají vyrovnané a velmi silné mužstvo, ať je to pravá strana, střed nebo levá. Nebezpečí hrozí z každé formace. Jsou disciplinovaní, špatně se do jejich obranného valu dostává, i když Irům se to několikrát povedlo. Jejich taktická vyzrálost, disciplinovanost a zarputilost jsou jejich velmi silnými vlastnostmi.

Kde vidíte jejich slabiny?

Těžko říct... Ale na každý tým se dá vyzrát a něco najít. Věřím, že na ně také něco najdeme.

Není to zvláštní, že jste v sobotu Němcům fandili a ve středu jim půjdete fotbalově po krku?

To vyplynulo ze situace ve skupině. Potřebovali jsme, aby sebrali nějaké body Irům. Za jiných okolností bychom jim nefandili. Teď je to náš nejbližší soupeř.

Trenér Löw v sobotu řekl, že dá proti Čechům šanci dalším mladým hráčům. To je z vašeho pohledu dobře nebo spíš špatně?

To se ukáže až na hřišti. Někdy změny v sestavě mohou přinést hodně pozitivního v tom směru, že mladí nebo noví hráči se chtějí trenérovi ukázat a jezdí po hřišti víc než osvědčené hvězdy. Zejména, když je o postupu rozhodnuto. Němci nebudou hrát pod tlakem, mohou jít do rizika a dovolit si něco, co by třeba jinak neudělali.

Březnový zápas s Německem se českému týmu nepovedl. Přesto, nebyl to jeho vrchol v přímé konfrontaci s Němci?

Určitě máme na víc. Ten březnový zápas nebyl pravým obrazem toho, co umíme. Tým, který máme teď pohromadě, je i přes některé absence kvalitní. Dokážeme podat mnohem lepší výkon.

Bral byste, kdyby po středě bylo o všem ve skupině jasno?

To by bral asi každý! Kdyby se ve středu rozhodlo v náš prospěch, bylo by to ideální.

Postup je velice blízko, fanoušci ho berou už jako hotovou věc. Budete před středečním utkáním nervózní, když v něm nemusíte bezpodmínečně bodovat?

Zdravá nervozita je vždycky. Stačí nám opravdu hodně málo. Jedno vítězství nebo třeba i bod... Ale fotbalová historie pamatuje spoustu veletočů. Úplně klidný nejsem.

Připouštíte tedy tu mizivou možnost, že by český tým nemusel postoupit?

Nepřipouštím žádnou možnost, ani mizivou. To nemohu. Něco takového prostě nesmíme dopustit.

Tak jinak. Pořád ale existuje, takže ji nepřipouštíte, ale vyloučit ji nemůžete...

Nemohu ji vyloučit, ale nepředpokládám ji.

Vaše zdravotní potíže už jsou úplně pryč?

Malinko cítím krk, ale už trénuji normálně. Každým dnem nabírám sílu. Určitě bylo pozitivní, že jsem nemusel nic přecházet nebo uspěchávat. Léčení mělo přirozený průběh. Na středu budu stoprocentně připravený.

Pomohlo vám prostředí v Seefeldu?

Určitě, protože tam byl nejen čistý vzduch, ale svítilo i sluníčko. To k léčení přispělo. V sychravém počasí by to bylo horší. Chodil jsem na procházky, nosil zimní bundu, abych zbytečně neriskoval. O středeční zápas prostě nechci přijít.

Reklama

Související témata: