Hlavní obsah

Situace je podobná jako před turné v Americe. Blamáže se ale nebojíme, tvrdí Bílek

Měl jiné představy. Počítal, že na tradiční červnový Kirin Cup poletí s co možná nejsilnějším mužstvem, nakonec ale musel trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek ze svého záměru hodně slevit. Do Japonska se vydá s dvaadvacetičlenným týmem, který je něčím mezi reprezentací a ligovým výběrem. „Situace je podobná jako před loňským americkým turné. Hráči mají po náročné sezóně, takže pět se jich omluvilo ze zdravotních důvodů a dva další jsme omluvili my,“ přiznal kouč národního celku, že jeho snad nikdy nekončící hledání bude pokračovat.

Foto: David Veis, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek musel před cestou do Japonska své představy korigovat.

Článek

Namísto sedmi hráčů, s nimiž jste původně počítal, se v reprezentaci objevuje pět úplně nových tváří. Co vás k nominaci příbramského Hrušky, Pilaře z Hradce Králové a spol. vedlo?

Hruška chytá velice spolehlivě a jak trenéři Příbrami, tak i kouč gólmanů Stejskal jeho nominaci doporučili. Totéž platí v případě Selassieho, jehož po dobrých výkonech doporučil trenér Liberce Rada. Sparťanský Vacek si o nominaci říkal už v době, kdy Sparta hrála Evropskou ligu, takže teď jeho chvíle přichází. Pilař z Hradce Králové je zajímavý mladý ofenzivní záložník, jenž má tah na bránu a je schopen se prosadit v soubojích jednoho proti jednomu. Slávistický Janda se prosazoval v jedenadvacítce, pak šel sice výkonnostně dolů, ale poslední půlrok odehrál dobře. Plzeňský Trapp má stejně jako jeho kluboví spoluhráči Kolář, Limberský a Petržela velice dobrou sezónu, a proto jsem ho nominoval.

Liberecký Theo Gebre Selassie (vpravo) je jedním z debutantů, kteří se v Bílkově výběru objevují.foto: ČTK/Radek Petrášek

Vaše cesty za fotbalovou exotikou mají nádech neustálého zkoušení. Má vůbec někdo z pětice debutantů naději prosadit se do reprezentačního áčka natrvalo?

To vyhodnotíme po turnaji. Nejede s námi sedm hráčů, s nimiž jsem původně počítal, o to větší prostor se nabízí pro Rajnocha, Limberského či třeba Petrželu, který s námi na posledním reprezentačním srazu nebyl.

Takže v Japonsku půjde o další díl zkoušení a testování nových tváří...

Ve středové řadě a v útoku, protože brankář Čech i po náročné sezóně v Chelsea do Japonska letí a i obrana je až na Zdeňka Pospěcha kompletní.

Pospěcha jste omluvili z osobních důvodů. Můžete být konkrétnější?

Nerad bych o nich mluvil.

A co další hráči, kteří do vašeho áčka patří a v nominaci chybí?

Brankář Laštůvka se podrobil operaci kolena, Rosický má trhlinku ve svalu, Baroš laboruje s achillovkou, Pudil a Polák mají svalové potíže. Plašilovi jsme dali volno, neboť má za sebou náročnou sezónu v Bordeaux, kde odehrál prakticky všechny zápasy.

Takže původní vize, že do Japonska poletíte s nejsilnějším výběrem, vzala za své...

Jak se to vezme. U omluvených hráčů není zdravotní stav skutečně dobrý, ostatní hráči, s nimiž počítáme, do Japonska letí.

Trenér reprezentačních fotbalistů Michal Bílek (vlevo) se musí bez kapitána týmu Tomáše Rosického v Japonsku obejít.foto: Reuters/Marcelo del Pozo

Hodně záhad panuje kolem Rosického, jenž po jarním kvalifikačním duelu ve Španělsku nastupoval v Arsenalu velice sporadicky a v poslední době už ani na lavičce náhradníků neseděl. Mluvil jste s ním?

Jenom krátce. Pro mě je nejdůležitější, aby byl zdravotně v pořádku a dostal se zase do top formy. To je ovšem odvislé od jeho vytížení v Arsenalu, s nímž on sám spokojen není.

Na Kirin Cup nakonec cestujete s týmem, který je něčím mezi reprezentací a ligovým výběrem. Situace prostě hodně podobná té před dvěma lety, kdy jste letěli na turnaj do Emirátů, který skončil jednou velkou blamáží. Nemáte obavy, že by se historie mohla opakovat?

Kdybychom obavy či strach měli, vůbec bychom do Japonska neletěli.

Takže půjde nejen o zkoušení a testování nových hráčů, ale i o výsledky?

My jdeme do každého zápasu s tím, že ho chceme vyhrát. Teď jsme využili volného termínu, jenž se reprezentaci nabízel, a účast na Kirin Cupu potvrdili. Počítali jsme dopředu s omluvenkami některých hráčů, věděli jsme, že nemůžeme povolat žádného hráče z jedenadvacítky, na kterou čeká evropský šampionát. Podstatné pro nás bylo, aby příležitost dostali další hráči širšího reprezentačního kádru. Výsledky nejsou nejpodstatnější, o ty budeme hrát v pokračující podzimní kvalifikaci.

Reklama

Související témata: