Hlavní obsah

Šok na Maltě, blamáž na Islandu či ostudu v baráži - to všechno nároďák „trumfl“

PRAHA

Začátek nové éry by měl být příslibem lepších časů. Místo toho však byl turnaj ve Spojených arabských emirátech pro fotbalovou reprezentaci velkým výpraskem. A nemá cenu si namlouvat, že nový kouč Michal Bílek chtěl především otestovat nové adepty. Takový výběr zase trenéra nemá, takže řada aktérů turnajové blamáže bude muset táhnout reprezentační káru dál...

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kam jsme to klesli? ptá se nejeden smutný český fanoušek.

Článek

Čerstvý šéf fotbalového svazu Ivan Hašek a nový kouč národního týmu Michal Bílek chtěli touto dobou přebírat jména hráčů, kteří si na turnaji ve Spojených arabských emirátech řekli o trvalejší pobyt v reprezentaci.

Jenže všechno je jinak. Fotbalová veřejnost si teď dělá v paměti inventuru největších propadáků reprezentace v její samostatné české éře. I když přihlédneme k tomu, že na turnaji vystupovala až druhá garnitura českých hráčů, oba výsledky do výčtu výbuchů patří.

Top 7 českých propadáků

1. Lucembursko - ČR 1:0 (7. června 1995, kval. ME 1996)

Tehdy to byl v Lucemburku pořádný šok, ale všechno dopadlo dobře. Uhrinův tým nakonec v kvalifikaci předstihl Nizozemce i Nory a na šampionátu v Anglii pak senzačně došel až do finále...

2. ČR - Ázerbájdžán 0:2 (18. listopadu 2009, turnaj)

Výsledek z Al-Ajnu půjde do světa a jen potvrdí, že Češi už nejsou tím obávaným soupeřem. Alibi „rezervní“ sestavy v tomto případě neobstojí. Pánové, vždyť Ázerbájdžán je 125. na světě!

3. Malta - ČR 0:0 (11. října 2000, kval. MS 2002)

Jeden z „vrcholů“ neúspěšné kvalifikace. Řepka viděl v La Vallettě červenou kartu a tým pak nebyl schopný vstřelit byť jen jeden potřebný gól.

4. Island - ČR 3:1 (1. září 2001, kval. MS 2002)

Začátek krachu v téže kvalifikaci. Koller se nechal vyloučit ve 40. minutě a Islanďané vedli již o tři góly, takže Jankulovski v závěru jen zmírnil hrozící debakl.

5. ČR - Belgie 0:1 (14. listopadu 2001, kval. MS 2002)

Venku se nechal vyloučit Řepka, v závěru odvety na Letné potom také Nedvěd s Barošem. Zklamání bylo dovršeno, pro favorizovaný tým skončila baráž velkou ostudou...

6. SAE - ČR 0:0, penalty 3:2 (15. listopadu 2009, turnaj)

Už i Emiráty jsou pro nároďák vážným soupeřem. Mělo to být v neděli varování, ale pořád si byl málokdo ochoten připustit, že ve středu může být na testovacím turnaji ještě hůř...

7. ČR - Srbsko 1:3 (16. srpna 2006, přátelsky)

Byla to sice v Uherském Hradišti jen příprava, ale šlo o velké loučení Pavla Nedvěda. A jak se ukázalo, na týmu dál ležel stín vyřazení v základní skupině na MS v Německu.

Reklama