Hlavní obsah

Šoupnout ji tam takhle Casillasovi, byl by Jiráček za hrdinu

PRAHA

Jiráček poslal přesně mířenou střelu k tyči Drobného brány a pár stovek fanoušků na tribuně letenského stadiónu nadšeně aplaudovalo. Červení, jejichž sestava naznačovala, v jaké sestavě asi česká reprezentace nastoupí o den později proti Španělům, završili svou partii se žlutými vítězným gólem. Trefit se plzeňský záložník takhle do Casillasovy brány, byl by za hrdinu. A vyprodaná Letná by mu aplaudovala určitě mnohem bouřlivěji než při čtvrtečním podvečerním tréninku, který trenér Michal Bílek pro fanoušky otevřel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Španělský brankář Iker Casillas na tréninku před zápasem s českým týmem.

Článek

Už jednou to gesto trenér udělal. Jenže v Českých Budějovicích se tehdy hrálo s Lichtenštejnskem a výhra byla považována za samozřejmost. Jenže tentokrát čekali na českou reprezentaci Španělé. Mistři světa a Evropy, nejlepší tým planety. A navíc se trénovalo v předvečer duelu takřka klíčového...

Bíllek: Ten zážitek bych hráčům přál

„I otevřený trénink by měl pomoci, aby fanoušci v pátek večer přišli a pomohli nám. Může se stát, že se ocitneme v těžkých situacích, protože hrajeme se Španěly, kteří budou mít víc ze hry. O to víc budeme podporu potřebovat,“ upínal Michal Bílek víru k vyprodané Letné. „Vím, o čem mluvím. Sám jsem obdobná utkání hrál a mohl bych vyprávět, jak bouřlivá atmosféra pomůže. Však také hráčům připomínám, že porazit mistry světa pro ně může představovat zážitek na celý život.“

Fanoušci se dívají trénink reprezentantů Milana Baroše (vlevo) a Václava Pilaře.foto: Právo/Jan Handrejch

Sám Bílek byl u toho, když ještě společná československá reprezentace Španěly porazila. Naposledy... „Fakt si nevzpomínám,“ nedokázal si vybavit strahovský duel v devadesátém roce, kdy za Máčalovy éry slavil národní tým výhru 3:2 nad Španělskem. „Ale byl bych rád, kdyby se to mému mužstvu povedlo zase,“ přál si moc a moc úspěch v největším zápase, jenž národní tým v jeho trenérské éře sehraje.

Červeným aplaudovalo publikum víc

Podporu publika k tomu bude pochopitelně potřebovat. A dost možná, že se jí opravdu dočká, protože když trénink jeho svěřenců končil, ozval se z ochozů hodně hlasitý potlesk, který vyprovázel hráče do šaten. Červené hlavně, protože ti k večernímu duelu vyrukují. „Hráči ještě sestavu neznají, ale na posledním strahovském tréninku, kdy jsme se věnovali určitým taktickým variantám, ji samozřejmě vycítili,“ nechtěl ovšem Bílek potvrdit, zda jsou červení skutečně jeho vyvolenými.

Fanoušci národního celku sledují trénink, který vede kouč Michal Bílek.foto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Jan Handrejch

Zato na tribuny se podíval. A hned několikrát. „Přál jsem si, aby fanoušků přišlo co nejvíc. Uvidíme, zda nebudou zvědaví jen na hosty,“ meditoval při odchodu ze hřiště.

Samo sebou, že na španělské fotbalové hvězdy v čele s Villou, Xavim, Pedrem, Puyolem, Torresem a spol. o pár desítek fanoušků víc do letenských ochozů dorazilo, ale rozhodně jim netleskali víc a bouřlivěji než českým hráčům. Pochopitelně, pár ekvilibristických kousků potleskem odměnili, při bagu dvaadvaceti playerů na pár metrech i hře na dvě gólům až do „kuchyně“ aplaudovali, ale že by přízeň českého diváka patřila Španělům, to tedy rozhodně tvrdit nelze.

Španělský útočník Fernando Torres na tréninkufoto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Jan Handrejch

Svou přízeň za pěkné akce a střely rozdělovali celkem rovnoměrně. Jen skupina španělských fanoušků, která na Letnou se zpožděním také dorazila, o sobě dávala vědět mnohem hlasitěji, což je ale vzhledem k jejich naturelu přirozené.

Žádný strach, publikum pomůže!

Proto žádný strach z nadcházejícího večera a kvalifikační partie s mistry světa, jež na českou reprezentaci čeká. Natož pak z fanoušků... Letenské publikum určitě pomůže, když uvidí, že se Bílkův výběr dokáže i mistrům světa postavit a dává do zápasu všechno. A že všechno do utkání dá, o tom kapitán Tomáš Rosický ujišťuje.

Trenér španělských fotbalistů Vicente Del Bosquefoto: Právo/Jan Handrejch

„Motivace je obrovská, každý z nás chce proti Španělům uspět. Vždyť jsou to mistři světa. Nemluvě o tom, jak obrovským impulsem by případný bodový zisk s nimi byl před posledním kvalifikačním zápasem v Litvě,“ vykládal sám celý natěšený na večerní fotbalovou partii.

Reklama

Související témata: