Hlavní obsah

Spiklenci se sešli už před Strakovou volbou, přiznal první muž českého fotbalu Mokrý

PRAHA

Smlouvu sice ještě nový reprezentační trenér František Straka nepodepsal, první muž českého fotbalu Pavel Mokrý ale dopředu avizoval, že si přijde na stejné peníze, jaké měli u národního týmu jeho předchůdci Karel Brückner a Petr Rada. A to přesto, že jeho angažmá je víceméně provizorní. „V obdobných relacích se bude opravdu pohybovat,“ potvrdil ve středu Mokrý.

Článek

Původně měl předseda svazu uzavřít se Strakou smlouvu ještě před jeho inaugurací. Měl, ale nepodepsal. „Budou o ní jednat svazoví právníci se zástupcem pana Straky,“ vysvětlil Mokrý, když ve středečním dopoledni Františka Straku oficiálně představil.

Peníze v relacích, jaké měli Rada a Brückner

Že by se snad předmětem dohadů a dolaďování smlouvy staly peníze? „To vůbec ne, Strakova mzda se bude pohybovat v obdobných relacích, jako tomu bylo u Karla Brücknera a Petra Rady,“ pravil Mokrý.

Karel Brückner, který přivedl českou reprezentaci dvakrát na mistrovství Evropy, jednou na mistrovství světa a na EURO 2004 v Portugalsku s ní vybojoval bronz, pobíral ke konci svého strahovského angažmá 300 tisíc korun, jeho nástupce Petr Rada měl základní plat o více než polovinu nižší, tedy 140 tisíc korun.

„Hlavně budeme jednat o formě kontraktu. I František Straka je seznámen s tím, že chceme uzavřít smlouvu na dobu neurčitou s tím, že nový výkonný výbor zvolený na valné hromadě 27. června od ní bude moci jednostranně odstoupit. A samozřejmě bez „zlatého padáku“, aby na svaz v budoucnu nedopadla nějaká finanční zátěž,“ vysvětloval Mokrý.

Spiklenci se sešli u Mokrého

Ten také na přímý dotaz Sport.cz přiznal, že úterní rokování výkonného výboru o novém trenérovi reprezentace, natož pak hlasování o instalování Straky na lavičku národního mužstva, bylo víceméně formalitou. Potvrdil tak informace Sport.cz, že už v předvečer jednání se tradiční sedmička „spiklenců“ zasedající mezi fotbalovou generalitou sešla a na postupu i výsledku hlasování se dohodla. „Schůzka se opravdu konala. A u mě v kanceláři,“ netajil první muž českého fotbalu. „Scházíme se permanentně,“ dodával kvapně.

Strakův elaborát nikdo nečetl

Stejně tak ale Mokrý potvrdil, že Strakou písemně vypracovaná koncepce o tom, jak si práci s reprezentací představuje, nehrála při hlasování vůbec žádnou roli.

„My od potencionálních adeptů na funkci reprezentačního trenéra žádnou koncepci ani nepožadovali, protože všechny tři - tedy Straku, Uhrina i svazového kouče Hřebíka - dobře známe. Straka ji přesto vypracoval a na svaz doručil v průběhu našeho sezení, jenže nebyl čas ji přečíst, natož se s ní seznámit,“ přiznal předseda svazu, že do Strakova elaborátu se před hlasováním nikdo z dvanáctičlenného výboru ani nepodíval.

Mokrý: Měli jsme právo ho zvolit!

Přesto byl poměrem hlasů 7:5 do funkce reprezentačního zvolen a teď bude na něm, aby se ukázal.

„Měli jsme legitimní právo zvolit reprezentačního trenéra, protože jsme chtěli, aby červnový přípravný zápas s Maltou byl odřízený tak, jak si představujeme. Straku jsme považovali za trenéra, jenž je schopen nastartovat mužstvo, které je v útlumu, má problémy s morálkou i výkonností. Předpokládáme, že bojovníka Straku hráči vezmou a on vnese do mužstva nové impulsy a dynamiku. Proto také před duelem s Maltou dostane volnou ruku ve všem, co se nominace týká. Pak bude na něm, aby svou pozici hájil, pokud se nechce stát jen trenérem provizorním,“ objasňoval Mokrý, proč on a šest jeho parťáků ignorovali závěry expertní skupiny, prosadili svou a instalovali do funkce reprezentačního trenéra Františka Straku.

Reklama