Hlavní obsah

Trpaslíky z Malty český tým porazil a trenér Franz i historii přepsal

JABLONEC

Hubenou jednogólovou výhrou nad trpaslíky z Malty se zapsal provizorní trenér František Straka a jeho výběr do historie českého fotbalu. V prvním a zřejmě i posledním duelu, v němž bouřlivák Franz národní mužstvo vedl, musela v Jablonci rozhodnout branka mladíka Necida dvanáct minut před koncem. Fitzelův ostrovní tým si tak před cestou ke kvalifikaci do Švédska pozvedl po přátelské konfrontaci s českým týmem určitě sebevědomí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Necid (uprostřed) se snaží projít mezi dvojicí hráčů Malty.

Článek
Fotogalerie

Do fotbalové historie se „letní král“ na lavičce české reprezentace František Straka nakonec zapsal nejen hubeným vítězstvím na Maltou, ale i sestavou, kterou poskládal. V základní jedenáctce vsadil hned na sedm debutantů, takže se vyrovnal Antonínu Rýgrovi, jenž v sedmdesátém roce po proslulé mexické aféře Adidas - Puma udělal totéž.

První šance a dlouho nic

Na rozdíl od tehdejšího duelu se ovšem Strakův výběr snažil od první minuty útočit a hrál skutečně výhradně před šestnáctkou protivníka. Nezvyklé složení, v němž se představil poprvé a určitě i naposledy, mu nebránilo, aby ostrovní trpaslíky přehrával a připravil si několik slibných příležitostí, z nichž ovšem Necid hned v úvodu a Fillo ve 12. minutě trefili jen brankáře Hogga.

Jinak totiž čeští hráči stereotypně naráželi do včas zformovaného obranného valu ostrovanů, s nímž si nevěděli rady. Manželka trenéra Straky s dcerou se mohla na tribuně ukřičet, ale vytoužený vedoucí gól přesto nepřicházel.

FOTBAL ON-LINE NA SPORT.CZ
Česko - Malta

Fitzel mohl být s poločasem spokojen

"Každý z protivníků, s nímž hrajeme, nám chce nasázet za sedm minut nejraději tři branky, aby si pak mohl užívat fotbalu. Na nás je, abychom mu to znepříjemnili,“ kvitoval český kouč ve službách Malty Dušan Fitzel, že jeho svěřenci v přípravě na středeční kvalifikaci proti Švédům přečkali první poločas bez pohromy a jednou dokonce po zaváhání české obrany sami pohrozili.

Přesto mohl jít Strakův výběr ještě před půlí do vedení, ale Kolář v 37. min. v hodně nadějné šanci přestřelil a Necidovu branku vzápětí neuznal francouzský sudí pro ofsajd.

Ale i Fitzel na protivníkově lavičce nervózně povyskočil, neboť Bogdanovic mohl pět minut přestávkou nedorozumění Grigara a obránců využít a skóre otevřít. I on ale trefil jen brankáře a s dorážkou si nevěděl rady.

Malta měla ke gólu blíž

Po hromadném střídání o přestávce se české mužstvo samozřejmě nanovo hledalo a na trávníku sehrávalo, což ovšem platilo i o soupeři. Přesto se do první šance dříve znovu dostali Malťané, ale Sammut sám před Zlámalem tou vůbec největší v 58. min. pohrdl. To už rozpačité jablonecké publikum pískalo a trenér Straka se ho marně snažil naladit na svou stranou ekvilibristickou parádou se zakopnutým míčem.

Necid nakonec spasitelem

A mohlo být hůř, neboť v 65. min. se Fenech objevil v šanci ještě větší, jenže na Zlámalovi rovněž vyhořel.

Teprve pak začal hrát i Strakův tým a i on si několik příležitostí vypracoval. Necid v 70. min. dokonce gólovou, ale bylo neskutečné, jak lehkovážně ji dokázal zahodit. Hubník dopadl stejně,  Kolář odkrytou Muscatovu bránu rovněž přestřelil, takže na spasitele si nakonec zahrál mladíček Necid, který síť protivníkovy brány přece jen rozvlivnil a publikum probudil. Další branka však už nepřišla, ale i hubenou výhru Franz a jeho výběr udrželi a do fotbalové historie se jí zapsali.

Česká republika - Malta 1:0 (0:0)
Branku: 78. Necid. Rozhodčí: Fautrel - Gringore, Benech (všichni Francie). Žluté karty: Limberský - E. Muscat, Agius. Diváci: 6 019.
Česká republika: Grigar (46. Zlámal) - Hubník, Šimůnek, Brabec (53. Klein), Kadlec (46 Šírl) - Fillo (46. Limberský), Kolář, Hübschman, Černý (46. Pudil) - Necid, Magera (46. Lafata).
Malta: Hogg (46. Mario Muscat) - Bajada, Caruana (46. Agius), Dimech, Emanuel Muscat - Cohen (46. Briffa), Fenech (72. Azzopardi), Hutchinson, Schembri (76. Pace), Alex Muscat (46. Sammut) - Bogdanovic.

Reklama

Související témata: