Hlavní obsah

Ďáblové ve třetím prodloužení ukončili sérii

NEW YORK

Až v prodloužení se rozhodly oba páteční zápasy play-off zámořské NHL. Diváci v New Jersey viděli trojnásobné nastavení a nakonec vítězství domácích hokejistů nad Tampou 2:1. Rozhodující gól vstřelil Grant Marshall ve 112. minutě a výhra v pátém zápase znamenala pro Ďábly postup do finále Východní konference.

Foto: ČTK

Brad Richards zastavuje obránce New Jersey Scotta Nidermayera (v červeném), zatímco brankář Tampy Nikolaj Chabibulin ukrývá puk do lapačky.

Článek

V Minnesotě se také prodlužovalo, ale vancouverský obránce Brent Sopel rozhodl o vítězství Canucks 3:2 již po 16 minutách. Vancouver vede v sérii 3:1.

New Jersey zůstalo jediným mužstvem letošního play-off, které doma ještě neprohrálo. Ke změně nedošlo ani v pátek večer, a to hlavně zásluhou branky obránce Marshalla, který po střele Scotta Niedermayera dorazil bekhendem puk za záda Johna Grahamea. Náhradník Nikolaje Chabibulina chytil při svém prvním startu v play-off 46 střel, z toho 25 v prodloužení.

Marshall na rozhodující gól myslel již v šatně. "Během přestávky jsem uvažoval, že by bylo krásné dát vítězný gól. Probil jsem se před brankou a dal to tam. Moje góly nejsou krásné, ale pokud je budu dávat, bude to skvělé," řekl po utkání střelec rozhodující branky.

Tampa nehrála za celý zápas ani jednu přesilovku, zatímco hokejisté New Jersey měli početní výhodu pětkrát, z toho dvakrát v prodloužení. "Bylo tam pár faulů, které se daly písknout, ale nebudeme si na to stěžovat. Mají dobrý tým a zasloužili si vyhrát. Takový je život a my se s tím musíme smířit," pravil zklamaný útočník Tampy Brad Richards.

Kouč Tampy John Tortorella byl s letošním představením svého týmu v play-off spokojen. "Prohráli jsme sice 1:4, ale zápasy byly těsné. Nám se je bohužel nepodařilo zvrátit v náš prospěch," litoval kouč. "Play-off jsme si všichni užívali a pro příští rok jsme se poučili."

Ďáblové se za poslední čtyři roky potřetí dostali do finále konference, kde naposledy podlehli v roce 1994 New Yorku Rangers. "V letošním roce si člověk nemůže být ničím jistý. Jsme tedy teprve na půli cesty," varoval kapitán New Jersey Scott Stevens.

Východní konference
New Jersey - Tampa Bay 2:1 v třetím prodl.
Třetiny: 1:1, 0:0, 0:0 - 0:0, 0:0, 1:0. Branky: 14. S. Niedermayer, 112. Marshall - 12. Alexejev. Střely na branku: 48:39. Diváci: 18.612. Výsledky předešlých zápasů: 3:0, 3:2 v prodl., 3:4, 3:1. Konečný stav série: 4:1.

Semifinále Stanley Cupu se hodně přiblížil také Vancouver, který vede již 3:1 na zápasy. Ve čtvrtém utkání zvítězil v Minnesotě 3:2 v prodloužení, v němž rozhodující branku vstřelil obránce Sopel. Slovenský útočník domácího mužstva Marián Gáborík sice vsítil oba minnesotské góly, ale Canucks dokázali vždy vyrovnat.

V nastaveném čase pak vyloučili rozhodčí Filipa Kubu za hru vysokou holí a kanadský obránce svojí první trefou v play off prodloužení ukončil. "Je to skvělý pocit. Tohle je určitě nejdůležitější gól mojí dosavadní kariéry," radoval se Sopel.

Západní konference
Minnesota - Vancouver 2:3 v prodl.
Třetiny: 1:0, 0:0, 1:2 - 0:1. Branky: 20. a 44. Gáborík - 43. Cooke, 58. Jovanovski, 76. Sopel. Střely na branku: 27:30. Diváci: 19.386. Výsledky předešlých zápasů: 3:4 v prodl., 3:2, 2:3. Stav série: 1:3.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.