Hlavní obsah

Při střetu fanoušků v Itálii zastřelil policista omylem muže

AREZZO

Při střetu italských fotbalových fanoušků v neděli zemřel jeden člověk. Muže nešťastnou náhodu zastřelil dopravní policista na dálničním motorestu poblíž toskánského Arezza, kde na sebe narazili příznivci Juventusu Turín a Lazia Řím. Vedení soutěže následně odvolalo dvě nedělní utkání obou římských týmů, kvůli bouřícím fanouškům nebyl dohrán ani další ligový duel Bergamo - AC Milán.

Článek

Zastřeleným mužem byl šestadvacetiletý fanoušek Lazia Gabriele Sandri, jenž působil v metropoli jako DJ, a spolu s dalšími příznivci cestoval do Milána na utkání s Interem. Vyšetřování ukázalo, že jeho úmrtí má na svědomí policista, jenž se snažil střetu fanoušků zabránit.

"Byl to tragický omyl. Náš muž se snažil zabránit tomu, aby se střet dvou menších skupin lidí nějak zvrhnul," uvedl v prohlášení šéf policie v Arezzu Vincenzo Giacobbe, jenž projevil účast nad úmrtím rodině oběti.

Sandriho sedícího v autě spolu s dalšími fanoušky Lazia zasáhla zezadu jedna ze dvou střel, kterou policista vypálil. "V ten moment se jedno auto rozjelo a jednoho z pěti mužů, kteří v něm seděli, trefila kulka do krku," popsal incident Giacobbe. Sandri byl podle všeho na místě mrtev.

Vedení soutěže bezprostředně poté na žádost Lazia odvolalo na dnešek plánovaný duel s Interem, později byl kvůli obavám z fanouškovského násilí zrušen i zápas AS Řím - Cagliari.

Duel Lazia s Interem byl odložen

Několik stovek mužů z řad římských ultras poté večer napadlo policejní budovy poblíž Olympijského stadiónu. Vyzbrojeni kameny a holemi maskovaní rowdies rozbíjeli okna, zapalovali auta a dokonce i jeden autobus a převraceli motocykly a skútry parkující v okolí. Policie napadení potvrdila, ale odmítla sdělit další detaily.

Šéf Lazia Claudio Lotito vyzval fanoušky, aby střílejícímu policistovi nedávali vinu za Sandriho smrt. Sám požádal o odložení zápasu s Interem. "Lazio je jako velká rodina a úmrtí fanouška, zvlášť za těchto okolností, je tragédií," uvedl Lotito.

V reakci na tragédii u Arezza propukly vášně v Bergamu, kam zavítal AC Milán. Ještě před utkáním byli při střetu lehce zraněni dva policisté, násilnosti pokračovaly i při zápase. Zhruba 10 minut po začátku musel být duel zastaven kvůli fanouškům, kteří se snažili rozbít skleněnou bariéru, jež je oddělovala od hřiště.

Radikálním fanouškům v celé zemi vadilo, že na rozdíl od února, kdy byl po střetech zabit policista, vedení soutěže v tomto případě nezrušilo celé ligové kolo. "Věřím, že jsme udělali správné rozhodnutí. Nebyl to jako v případě Catanie předem plánovaný střet ultras s policií. Tohle byl tragický incident, u nějž ale nemáme jistotu, že měl něco společného se sportem," řekl svazový šéf Giancarlo Abete.

Nedělní případ není v Itálii tím nejvážnějším

O tragické události na rychle svolané schůzce jednal předseda vlády Romano Prodi spolu s ministrem vnitra Giulianem Amatem a policejním šéfem Antoniem Manganellim. "Je to mimořádně znepokojující záležitost," citovala média Prodiho.

Podle agentury APA zakáže vedení ligy v pondělí cesty všech fanoušků k zápasům na hřiště soupeřů.

Nedělní smrtelný případ byl v Itálii nejvážnějším násilným činem spojeným s fotbalem od února, kdy byl během řádění fanoušků na Sicílii zabit policista. Navzdory zpřísněným bezpečnostním opatřením v posledních měsících k násilným střetům znovu docházelo. Úřady sice oznámily, že počet fanoušků zraněných na stadiónech klesl oproti minulé sezoně o 80 procent, přiznaly však, že mimo stadiony nejsou schopny s násilnostmi bojovat.

Reklama

Související témata: