Hlavní obsah

Hot Beaches a Silence se chystají na finále Evropské ligy

Finalisté šestého ročníku Evropské ligy mají poslední týden na vyladění formy. Do belgických Brugg se chystá 10 ženských a 24 open týmů z celé Evropy a ani letos nebudou chybět zástupci z České republiky.

Foto: Petr Medek

Hot Beaches jedou obhajovat loňské prvenství.

Článek
Fotogalerie

Ženský tým Hot Beaches jako loňský vítěz soutěže nastupuje v roli favorita. Češky mají ale pro letošek jiné ambice než obhajovat titul. „Chybí nám spousta dobrých hráček. Nové holky jsou šikovné, ale sedm let společné hry je sedm let a to nejde dohnat za půl roku. Neočekávám tedy stejný výsledek jako loni, ale chtěla bych předvést dobrý výkon a hlavně předat zkušenosti těm mladým,“ říká kapitánka Alena Malá.

Loňské finále ve Španělsku ovládly Češky suverénně, když titul získaly bez jediné porážky. Tým však po sezóně přišel o řadu zkušených hráček, které si daly pauzu z důvodu zranění, studia či odchodu na mateřskou. Omlazený tým si ale vůbec nevede špatně. Regionální kvalifikaci zvládl bez problému a na finále postupuje z prvního místa. Jenže až tady narazí na pořádné soupeřky. Sejde se tu 10 nejlepších celků Evropy. Chybět nebudou obhájkyně titulu z let 2007 a 2008 Woodchicas, jádro zlaté německé reprezentace z letošního mistrovství Evropy.

V základní skupině se Hot Beaches utkají se švýcarským týmem Lotus, německými Heidees Ladies, holandskou Primaverou a SYC z Londýna. Výhra ve skupině by jim zajistila postup do semifinále. S tím ale kapitánka moc nepočítá. „SYC jsem viděla hrát, jsou silné, bude to hodně těžký zápas. Tipuju, že skončíme někde od čtvrtého do sedmého místa.“

V open kategorii bude hájit české barvy tým Silence. Tomu se podařilo v kvalifikaci vybojovat místo v elitní divizi osmi nejlepších evropských klubů. Loni devátí Silence tak budou hrát o vylepšení svého maxima a udržení v elitní skupině. Hned na úvod poměří síly s loňským bronzovým medailistou, švýcarským týmem Freespeed, švédskými vicemistry Skogs a současným nejlepším týmem Británie, Clapham Ultimate. „Ti všichni patří mezi favority. Překvapit můžou i německé týmy soudě podle výkonu jejich reprezentace na evropském šampionátu v Mariboru. My jsme hlavně rádi, že se všema změříme síly, protože o tom ta soutěž je, hrát s nejsilnějšími týmy v Evropě, získávat zkušenosti a posouvat se dál,“ říká kapitán Petr Kotěšovec.

Probojovat se do elitní osmičky nebylo pro český klub poskládaný z nejlepších hráčů české ligy až tak náročné. Díky novému uspořádání soutěže se ocitl na pozici nejsilnějšího hráče ve slabém východoevropském regionu a přišel tak o tradiční rivaly z Německa a Dánska. „Postup do finále je teď pro nás jednodušší, ale úroveň regionálních turnajů je slabší, což je škoda. Dříve jsme už v průběhu sezóny naráželi na silné týmy a museli o postup do finále víc bojovat,“ hodnotí změnu systému Petr Kotěšovec.

Skutečnou výzvou bude pro český open tedy až finále v Bruggách. Vrchol klubové sezóny proběhne ve dnech 30. září až 2. října.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

Basketbal

Opava titul neobhájí

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále je senzačně vyřadila Ostrava, která vyhrála doma 86:85 a sérii ovládla 4:2 na zápasy.
NačítámNačíst další články