Hlavní obsah

Dopita podepsal Pardubicím

PRAHA

Tajenka kolem dalšího působení hokejového útočníka Jiřího Dopity je alespoň pro tuto sezonu vyluštěna. Čtyřiatřicetiletý centr dnes podepsal smlouvu s extraligovými Pardubicemi. Definitivně tak padly úvahy o Dopitově návratu do NHL, nebo angažmá ve švýcarské či německé lize.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Jiří Dopita v dresu Olomouce.

Článek

Předchozí dvě sezony Dopita působil v NHL. Sezonu 2001/02 strávil ve Philadelphii, poslední ročník oblékal dres Edmontonu Oilers. U "Olejářů ale do sestavy příliš nezapadl, brzdily jej především problémy s pravým kolenem, a  tak se po 21 zápasech raději rozhodl zámořské angažmá na konci roku 2002 sám ukončit.

Krátce poté Dopita dokonce odmítl i nabídku New York Rangers i návrh jednoho z klubů švýcarské ligy a vrátil se do Čech. Původní záměr dát hokeji do konce sezony vale, však nakonec nedodržel. Na konci ledna se dohodl s Olomoucí, kde kdysi s velkým hokejem začínal. S účastníkem třetí nejvyšší soutěže, kterému v roce 1994 pomohl k extraligovému titulu, podepsal smlouvu do konce sezony.

První kontakty s Pardubicemi

Olomouci Dopita pomohl k postupu do první ligy, a v létě přemýšlel co dál. Zájem o jeho služby projevila švýcarská Ambri-Piotta, velmi o něj stáli také v pražské Spartě a Třinci. Přetahovanou ale nakonec vyhrály Pardubice. S východočeským celkem začal Dopita trénovat  už v červenci a v jeho dresu si zahrál i v utkání Tipsport Cupu proti Jihlavě.

Smlouvu ale trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana podepsal až dnes, ačkoli podle generálního manažera Pardubic Zbyňka Kusého už šlo pouze o formalitu. "Dohodnuti jsme byli prakticky už čtyři týdny, vylaďovaly se jen detaily. V žádném případě ale nešlo o peníze. Je naprostý nesmysl, že by Dopita měl brát okolo milionu měsíčně. Jeho smlouva je naprosto standardní a pohybuje se v rámci pardubických zvyklostí," dodal Kusý ke kontraktu znějícím na jeden rok s následnou několikaletou opcí.

Příchod Dopity do pardubické šatny zcela jistě ještě zvýšil konkurenci v útoku, nicméně čerstvá posila by se o místo bát neměla. Což potvrdil i trenér Miloš Říha, který s Dopitou počítá nejspíše mezi Petra Sýkoru a Tomáše Divíška, možná je i kombinace s Michalem Mikeskou. Za Pardubice Dopita nastoupí znovu tento pátek v přípravě se Spartou.

Reklama

  3 : 4 pp Česko - Kazachstán 3 : 4 pp   dohráno
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán