Hlavní obsah

Huml: Změna prostředí mi pomohla

Hokejový útočník Ivan Huml si výkony ve finské lize vybojoval místo v české reprezentaci. Samotný hráč si své působení v TPS Turku pochvaluje a s odstupem času je rád, že do Finska odešel. V rozhovoru pro deník Právo Huml dále vykládal o hvězdě klubu brankáři Hurmem, nebo hecování se spoluhráčem Bergem před Karjala Cupem.

Článek

Na reprezentační sraz jste dorazil až v průběhu nedělního tréninku, to jste měl asi z Finska hektický přesun.

To jo. Když jsem vstal ráno v šest, podíval jsem se z okna a tam řádila sněhová bouře. Vylezl jsem ze dveří a venku bylo 20 centimetrů sněhu. Naštěstí byly silnice prázdné a letadlo letělo bez problémů, protože už jsem se bál, že se do Prahy vůbec nedostanu.

Byla pro vás pozvánka překvapením, nebo vám trenér Hadamczik během své cesty po Finsku naznačil, že byste si mohl za reprezentaci zahrát?

Sice jsme spolu mluvili, ale spíš obecně o hokeji než o nominaci. První pozvánka je vždycky překvapením, i když člověk doufá, že se mu ten tajný sen splní.

Do Turku jste odešel na konci minulé sezóny a zůstal i v té aktuální, takže vám asi finský styl sedí.

Strávil jsem řadu let v zámoří a finský hokej je neblíže americkému stylu. Navíc dostávám dost prostoru. Po zranění v Kladně jsem se malinko trápil, změna prostředí mi pomohla.

Poznal jste už na konci loňské sezóny, že v TPS Turku ožijete?

Když jsem tam přišel, tým byl ve srabu, ale povedlo se nám dostat do play-off, takže to byly úspěšné dva měsíce. To už jsem stihl poznat, že by mi finský hokej měl sedět.

Navíc v prvním kole nového ročníku jste dal hattrick.

To byl zajímavý start, i když mi bylo jasné, že tři góly na zápas si asi neudržím. (úsměv). Začali jsme výborně, ale pak jsme začali prohrávat a až teď jsme zase výkonnost stabilizovali.

Souviselo zlepšení výkonů s návratem reprezentanta Hurmeho do branky?

On je velká hvězda finského hokeje, a když se po sérii porážek vrátil do týmu, byla to velká psychická vzpruha. Vrátil se po těžkém zranění a teď na něm naše výkony stojí.

Ale jeho návrat odnesl český gólman Tomáš Duba...

Bohužel. Já doufal, že zůstane, ale když se Hurme vracel, bylo jasné, že to tak dopadne. Ale Tomáš je ve Spartě spokojený, takže to dopadlo pro všechny dobře.

S Hurmem byste se měl potkat i na Karjala cupu, bavili jste se spolu o reprezentaci?

S ním ne, jen spoluhráč Aki Berg mi říkal, že mám na něj být hodný. Ale on se o sebe postará.

Už jste se ve Finsku zabydlel? Domluvíte se?

Jasně, finsky mluvím plynně (smích). Samozřejmě ne, je to strašně složitý jazyk, vzdálený všem, které jsem se kdy učil. Ale ve Finsku naštěstí mluví všichni anglicky.

Reklama

Související témata: