Hlavní obsah

Hlaváč: Dvacet zápasů je dost velká porce, abych týmu prospěl

Hokejový útočník Jan Hlaváč chtěl před cestou do švédského Linköpingu otevřít novou sezónu v dresu Sparty, nakonec se ale v úvodu extraligy představí v dresu libereckých Tygrů. „Několikrát jsme s Petrem Nedvědem mluvili o tom, kde vlastně budu hrát a docela mě přesvědčoval, ať jdu za ním,“ těší se Hlaváč na spolupráci s někdejším spoluhráčem z NY Rangers.

Foto: archiv

Jan Hlaváč

Článek

Extraligu můžete hrát jen do 25. října, než vám znovu začne běžet smlouva ve švédském Linköpingu. Co si od šestitýdenního působení v dresu libereckých Bílých Tygrů slibujete?

Odehraju za ně dvacet zápasů, to je dost velká porce na to, abych týmu nějak prospěl. Pro mě ve středu normálně začíná sezóna, od prvního zápasu do toho jdu naplno. Vím, že minulá se Liberci moc nevyvedla a teď se snaží stavět na mladších hráčích. Ode mě se při mém věku a zkušenostech asi čeká, že pomůžu tým držet v horní polovině tabulky.

Přilákala vás i možnost zahrát si zase vedle Petra Nedvěda jako kdysi v newyorských Rangers?

Linköping původně chtěl, abych začal sezónu ve Švýcarsku, ale nějak to nedopadlo, a tak jsem dostal volnou ruku na výběr. Když ale nedošlo k dohodě o působení ve Spartě, což chápu, protože všude se šetří, několikrát jsme právě s Petrem Nedvědem mluvili o tom, kde vlastně budu hrát a docela mě přesvědčoval, ať jdu za ním. Slovo dalo slovo a už od minulého čtvrtka v Liberci trénuju. Měl jsem i pár jiných nabídek, ale nakonec jsem rád, že to takhle dopadlo i proto, že to nebudu mít daleko do Prahy.

Bude pro vás těžké zvyknout si během pár dnů v novém týmu?

To snad ani ne, vedle Nedvěda znám ještě ze Sparty třeba Pavla Kašpaříka. Nezvyklé je pro mě ale to extra malé kluziště, protože ve Švédsku jsou všechny ledové plochy veliké. Je tam hodně prostoru na kombinace a skoro se nenahazuje puk, tady opravdu musím obnovit návyky ze zámoří.

Neláká vás přece jen ještě možnost okusit hokejový chlebíček v zámoří?

Na NHL se už dívám jen v televizi, to mi úplně stačí. Teď bych chtěl co nejdéle zůstat ve Švédsku, tam mi to hokejově fakt sedí.

Ani zimní olympijské hry ve Vancouveru pro vás nejsou tématem?

Myslím, že trenér Růžička bude chtít stavět mužstvo na trochu jiných hráčích. Já teď řeším, jak začít dobře sezónu v Liberci a pak rozhodně budu chtít navázat na solidní minulý rok v Linköpingu.

Proč tam vůbec jdete se zpožděním?

Když je ve Švédsku cizinec v angažmá delším než šest měsíců, musí klub platit obrovské daně, snad padesát šedesát procent. Proto většina cizinců začíná jinde, ale švédská Elitserien se rozjíždí teprve koncem září, přijdu tedy jen o deset zápasů.

Reklama

Související témata: