Hlavní obsah

Hokejovou Spartu opouští manažer Sykora, zastoupí ho kouč Jandač

PRAHA

Sportovní manažer Otto Sykora ukončil již po čtvrt roce od oficiálního nástupu do funkce své působení v hokejové Spartě Praha. Z klubu odešel na vlastní žádost, v příštích čtyřech letech bude působit jako generální sekretář slovenského svazu. Podle klubového webu bude v jeho práci pokračovat nový hlavní kouč Josef Jandač. Jeho spolupracovníkem bude Patrik Martinec, který se stal zároveň vedle Richarda Žemličky dalším asistentem u prvního týmu.

Foto: www.hcsparta.cz

Otto Sykora opouští Spartu.

Článek

.Sykora nastoupil do Sparty s cílem pomoci vybudovat nový tým a vrátit slavný klub po propadáku v minulé sezoně na nejvyšší příčky. I proto Sparta jeho uvolnění pečlivě zvažovala, ale nakonec mu dala k odchodu svolení.

"Otto Sykora nás seznámil s možností pracovat na slovenském svazu. Nebylo to jednoduché rozhodnutí, protože v klubu převzal na sportovním úseku důležitou část činnosti. Situaci jsme však řešili a po dohodě, že jeho kompetence převezme Josef Jandač, což pro nás byla první varianta, jsme Ottovi umožnili přijmout novou pracovní výzvu ve vedení slovenského svazu," uvedl předseda představenstva Sparty Petr Bříza.

Podobně nesnadné rozhodování prý prožíval i samotný Sýkora vzhledem k tomu, že jeho práce ve Spartě byla teprve na začátku. "V nedávné době jsem byl osloven slovenským svazem a nabídku jsem začal zvažovat. Seznámil jsem vedení klubu s okolnostmi, že práce ve svazové funkci by pro mě byla velká výzva a Sparta mi vyšla vstříc," prohlásil Sykora.

Jandač je garantem

Odchod mu prý ulehčilo vědomí, že se Spartě již podařilo dotáhnout řadu věcí ve složení nového týmu, ale také fakt, že ho v manažerské pozici zastoupí právě Jandač. "Mrzí mě, že odcházím od rozdělané práce v klubu, který je pro mě jasnou jedničkou. Osoba trenéra Jandače je ale pro mě garantem pokračování koncepce, kterou jsme se společně snažili nastartovat," řekl Sykora.

Jandač nyní bude sportovním manažerem i hlavním trenérem v jedné osobě. "S Ottou se mi spolupracovalo výborně. Měl například velký přehled o hráčích v zahraničí, které se nám podařilo do klubu přivést. Na druhou stranu díky tomu, že jsme veškeré věci spolu konzultovali, nebude problém v započaté práci pokračovat," řekl Jandač.

Devětatřicetiletý Martinec ve Spartě dlouhodobě působil a v roce 2000 se s ní stal mistrem extraligy. Posledních šest let strávil v korejském celku Anyang Halla; nejprve jako hráč a v poslední sezoně jako asistent trenéra. "Je pro mě výzvou pracovat právě pro Spartu a zároveň se učit od Josefa Jandače," prohlásil Martinec, jenž původně plánoval zůstat v Asii.

"Patrik mě pro vzájemnou spolupráci napadl už dříve. Jako hráč hrál dlouhé roky za Spartu a naposledy působil v zahraničí. Cítím u něj velkou chuť a elán pro trenérskou práci. Myslím si, že má navíc velké předpoklady úspěšně přejít od hráčské kariéry k trenéřině," prohlásil Jandač.

Sparta, která po loňské neúspěšné sezoně, kdy hrála jen ve skupině o udržení, výrazně obměňuje kádr - počet posil zaokrouhlila už na deset. Do útoku přišli Petr Tenkrát z Kärpätu Oulu, Peter Jánský z Litvínova, Ivan Rachůnek ze Zlína, jeho bratr Tomáš Rachůnek ze Znojma, Adam Lapšanský z Popradu, Mário Bližňák z farmy Vancouveru v Manitobě a Alex Foster z Toronta Marlies. Obranu vyztuží Angel Krstev s Michalem Sersenem z Jekatěrinburgu a Jaroslav Kasík z Popradu.

Reklama

Související témata: