Hlavní obsah

Omsku mohou zachránit sezónu Češi z Magnitogorsku

PRAHA

V zapeklité situaci jsou momentálně hokejisté Avangardu Omsk. Jednomu z nejambicióznějších mužstev Kontinentální ligy totiž reálně hrozí, že se nedostane ani do play-off a v poslední den základní části musí spoléhat na výkony konkurentů. Neúčast v play-off by bylo pro sibiřský tým s Jaromírem Jágrem a dalšími dvěma Čechy v sestavě jen vyvrcholením neuvěřitelně zamotané a smolné sezóny.

Foto: www.khl.ru

Česká trojka ve službách Magnitogorsku (zleva) Marek, Kudrna, Rolinek

Článek

Omsk je momentálně na patnáctém místě tabulky KHL a z šestnáctky vyvolených pro play-off jej mohou ještě vyšoupnout Čerepovec a Astana. Čerepovec na Avangard ztrácí jediný bod a dnes hraje poslední duel základní části proti Magnitogorsku. Astana sice ztrácí body tři, jenže pokud je vybojuje dnes proti Čechovu, bude mít lepší celkovou bilanci než Omsk a dostane se před něj.

Marek bude chtít dávat góly

"Doufám, že Čechov proti Astaně i Magnitka proti Čerepovci budou bojovat. Magnitogorsku jsem vždycky přál, fandil jsem jim v Lize mistrů. Teď mají šanci nám pomoci," řekl listu Sport-Express trenér Omsku Igor Nikitin, jenž bude s napětím sledovat vývoj utkání v Čerepovci přes internet.

V Magnitogorsku hrají stejně jako v Omsku tři čeští hokejisté a Rolinek, Marek, a Kudrna mohou pro své krajany zachránit sezónu. "Mezi Omskem a Magnitogorskem panuje značná rivalita, ale my to Čerepovci rozhodně nedarujeme! V Rusku se to nedělá," řekl deníku Sport Jan Marek, jenž navíc bude bojovat o titul krále střelců. Na krajana Pavla Brendla ztrácí dva góly.

Omsk v této sezóně stíhá rána za ranou. Po jásavém vítání spasitele Jágra mužstvo krutě vystřízlivělo při  tragické smrti talentovaného útočníka Alexeje Čerepanova . Jeho úmrtí navíc později  odnesli svými funkcemi doktoři i funkcionáři klubu . Pak zase musel klub hledat nového brankáře, protože Američan John Grahame se několikrát provinil proti životosprávě . Jako náhrada přišel ze Slavie Adam Svoboda .

Změny neustávaly ani na trenérské lavici. Když mužstvo prohrálo čtyři z úvodních šesti zápasů, poroučel se kouč Sergej Gersonskij a nahradil jej Kanaďan Wayne Fleming. Ani jemu se však nepovedlo bohatý klub posunout do popředí tabulky a na konci ledna jej vedení klubu po několika varováních rovněž propustilo. Mužstvo převzal asistent Igor Nikitin.

Co dnes stačí Omsku k postupu do play-off:
- pokud Astana v zápase s Čechovem (od 14:00) vyhraje za tři body, nesmí Čerepovec proti Magnitogorsku (od 16:00) získat více než bod
- pokud Astana tři body nezíská, na výsledku Čerepovce už nezáleží

Reklama

Související témata: