Hlavní obsah

Fleischmann: Znechutit Ovečkinovi hokej? To nejde

Patří k nejpříjemnějším překvapením české sestavy. Tomáši Fleischmannovi na mistrovství světa v Kanadě sedí spolupráce s útočným duem Phoenixu Radim Vrbata, Martin Hanzal. Proti Dánům nasbírala druhá česká řada sedm bodů. Ale Rusové, to bude jiná kvalita. Jejich ofenzivě má vládnout washingtonská trojice Ovečkin, Fjodorov, Semin. A ty zná Fleischmann z týmu Capitals moc dobře. „Nesmíme jim dát na ledě žádný prostor,“ vybízí rodák z Kopřivnice.

Článek

Pro vás tenhle zápas bude hodně prestižní.

To ano, opravdu speciální zápas. Hrát proti Ovečkinovi a všem klukům z Washingtonu. Už jsme se tu na chodbě po tréninku trochu žďuchali.

Vykoumal jste, co na ně platí? Jak se jim dá hokej znechutit?

Jsou to jedni z nejlepších hokejistů na světě. Jedině, jak je můžete bránit, je k nim rychle přistupovat, nedat jim žádný prostor na ledě. Ovečkinovi ale hokej otrávit nejde, zato Seminovi jo. Když ho seknete po rukách, přestane ho to bavit. (zasměje se).

O čem jste se s Ovečkinem v Quebeku bavil?

Potkali jsme při výměně v tréninkové hale. Tak jsme si dali pár bodyčeků a zasmáli jsme se, jak jsme si oba po play-off ostříhali vlasy a oholili se.

Na zápas s Ruskem je vyprodáno. Těšíte se?

Jo. Moc. Zápas bude mít větší nasazení. Půjde o první místo ve skupině.

V útoku s hráči z Phoenixu vám to zatím klape.

Já jsem velice spokojený, že můžu hrát s Hanzim a Vrbičem v lajně. Kluci se znají z ligy, já k nim jen skočil a prozatím se zdá všechno jednoduchý, když si dobře nahrajeme...

Přišli jste na to, proč z české sestavy působíte nejsehranějším dojmem?

Všichni jsme si prošli stejnou cestou, jak se prosadit v NHL. Musíme dělat jednoduché věci. Jen si řekneme, jaké bude rozestavení na ledě. Narážečky, točení v rozích, jak jít do střely, vychází nám to. A naše taktika je jasná: dávat všechno na Vrbiče, ten má formu!

Reprezentaci táhnou mladší hráči, než bylo zvykem. Co říkáte na generační výměnu, která u reprezentace proběhla?

Je to díky tomu, že se v NHL začíná prosazovat rychlejší hokej a starší hráči toho mají po sezóně plné zuby. My mladší jsme ale rádi, že můžeme přijet a reprezentovat.

Máte jako nováček v týmu nějaké povinnosti?

Občas sbírám puky. A špatný místo v kabině? Je fakt, že sedím v rohu a občas se tam nemůžu ani pohnout, ale to je v pohodě, už jsem si zvykl v NHL. Nejmladší hráči vždycky dostanou nejhoršího fleka, třeba u sprch.

16. května máte 24. narozeniny. Co byste si přál za dárek?

Když se takhle ptáte, tak můžu říct jen finále, prostě co nejlepší umístění.

Reklama