Hlavní obsah

Nezvyklé složení prvního útoku - Hemský na křídle i na centru

KLOTEN

Hbité křídlo Aleš Hemský ve středu útoku a Jágr s tradičním centrem Čajánkem na křídle, i tak to vypadalo v sestavě českých hokejistů během prvního zápasu na mistrovství světa ve Švýcarsku. Není divu, že panovaly obavy, jak se hráči první řady s nezvyklými rolemi popasují. A výsledek? Čajánek a Jágr si proti Dánsku shodně připsali gól a dvě asistence, Hemský zaznamenal o jednu přihrávku méně.

Článek

„Myslím, že jsme to zvládli docela dobře, jsem spokojený,“ hlásil po utkání Petr Čajánek. Unisono ovšem z úst všech členů útoku zaznělo, že po prvním zápase nelze odvodit nějaké extra závěry o tom, zda jim spolupráce sedla nebo ne. „Kdybysme nedali ani gól, tak zase budete říkat, že jsme hrozní,“ smál se Jaromír Jágr.

Největší hvězda týmu se střelecky prosadila v 51. minutě a i když jeho trefu ještě zkoumal videorozhodčí, Jágr si byl gólem jistý. „Kdyby to byla tyčka, tak by to znělo úplně jinak. A Héma (Hemský) tam začal hned blbnout, takže to asi gól byl,“ popisoval v dobrém rozmaru svou akci. „Důležité bylo, že jsme hráli svoji hru. Někdy proti méně kvalitním soupeřům nejsi tak trpělivý a svádí to k tomu měnit styl,“ dodal Jágr k zápasu.

Zápas Slováků pro nás byl alarm

„První zápasy jsou vždycky těžké. Viděli jsme, jak se trápili Slováci. To byl pro nás trochu alarm,“ přitakal Čajánek, že velmi šťastná výhra našich sousedů nad nováčkem MS z Maďarska byla pro tým dostatečným varováním. „Je to dobrý start, ale teď musíme porazit Nory, protože jeden z těch zápasů se v osmifinále počítat nebude. Navíc se už mockrát stalo, že mužstvo vyhrálo všechny zápasy a pak nezvládlo čtvrtfinále,“ nepřeceňoval vítězství 5:0 na úvod turnaje.

A jaké mají hráči zvyklí na jiné posty úkoly v nově složeném prvním českém útoku? Na to není tak jednoduché odpovědět.  „Většinou jsem vlastně nalevo, i na buly chodí Čája (Čajánek),“ vysvětloval Aleš Hemský. „Na centra jdu vlastně jenom, když rozjíždíme puk ve středním pásmu. Pak jde nalevo Čája, protože levé křídlo brání. Je to docela složitý, ale na tom širokým kluzišti se to dá,“ pokračoval.

Čajánek z toho žádnou vědu nedělal. „Role jsou jednoduché - já stojím někde před bránou a kluci to tam pak dávají,“ nabídl svoji verzi. Všichni jsou ovšem zajedno, že až čas ukáže, jestli byla tahle varianta složení útoku dobrá volba. „Na ten první zápas to nebylo tak zlý a já doufám, že to bude ještě lepší. Určitě máme před sebou ještě náročnější zápasy a ty nás pořádně prověří,“ uzavřel Hemský.

Reklama

Související témata: