Hlavní obsah

IIHF zavedla novou cenu, která ocení přínos mezinárodnímu hokeji

CURYCH

Rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF) zavedla novou cenu, kterou bude pravidelně udělovat "týmu nebo týmům, jež se významně zaslouží o přínos mezinárodnímu hokeji či budou mít určující vliv na rozvoj hry." Cena má zatím pouze pracovní název IIHF Milestone Award, na tom oficiálním se mohou svými návrhy podílet hokejoví fanoušci.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Oldřich Machač (vlevo) na archivním snímku z roku 2008 s prezidentem Mezinárodní hokejové federace René Faselem při uvedení do Síně slávy českého hokeje.

Článek

Rada IIHF současně zveřejnila i premiérové vítěze - prvními oceněnými budou dodatečně reprezentační výběry bývalého Sovětského svazu a Kanady, které spolu sehrály v září roku 1972 slavnou Sérii století.

"IIHF vyznamenává od roku 1997 jednotlivce tím, že je uvede do Síně slávy IIHF, ale cítili jsme, že tu chybí cena, která ocení velké události, velké týmy nebo momenty, které nějakým způsobem utvářely naši hru," řekl pro web IIHF její šéf René Fasel. "To je důvod, proč jsme zavedli novou cenu. A Rada si myslí, že by bylo správné, aby historická Série století z roku 1972 byla oceněna jako první," dodal Fasel.

Ocenění tak ještě zvýrazní 40. výročí od osmizápasové série mezi oběma zeměmi, která měla být podle prognóz jasnou záležitostí Kanady, ale nakonec se rozhodla až v samém závěru posledního souboje. Po úvodních duelech na kanadské půdě měla kolébka hokeje na kontě pouze jedinou výhru, zatímco sborná dvě, jeden zápas skončil remízou.

Po přesunu do Moskvy, kde se série dohrávala, znovu uspěli domácí Sověti, teprve pak Kanaďané zabrali a třemi výhrami dokonali obrat, když rozhodující gól vstřelil 34 vteřin před koncem osmého zápasu Paul Henderson, a rozhodl tak nejen o osudu poslední bitvy, ale i celé série. Podle pozorovatelů a historiků byla série počátkem moderní hokejové éry.

O pojmenování trofeje ještě nebylo rozhodnuto, hokejoví fanoušci mohou posílat své návrhy elektronickou poštou přímo na IIHF nebo na její stránky na sociálních sítích Facebook a Twitter. "Rádi bychom fanoušky poprosili o pomoc, abychom našli nejlepší možný název, 'Milestone Award' je pouze pracovní označení, ale nejsme si jisti, že je to optimální pojmenování," přiznal Fasel.

Prezentace ceny bude součástí ceremoniálu uvedení dalších velikánů světového hokeje do Síně slávy, které je naplánováno na 20. května do Helsinek, kdy finálovým utkáním vyvrcholí letošní světový šampionát.

Reklama