Hlavní obsah

Finové nás k ničemu nepustili, uznal Růžička a posteskl si, že se hráči nechtějí poučit

Minsk

Před zápasem připravoval své svěřence na to, jakým způsobem se prodrat přes střední pásmo, které mají Finové tak skvěle zmáknuté a je jejich chloubou. Jenže po semifinálové prohře 0:3 musel kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička uznat, že se to nepodařilo. „Fini hráli velice dobře, všude byli o krok dřív. Velice dobře bránili, do žádných větších šancí nás nepustili," řekl.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Vladimír Růžička se svými svěřenci na střídačce.

Článek
Fotogalerie

„Ukázali jsme si, co bychom na ně chtěli hrát, jenže vůbec nám nešla rozehrávka, ani ta dlouhá. Puky jsme přidržovali. Hrozně jsme si to komplikovali, furt jsme chtěli hrát na krásu. A postupem času se na nás projevila nervozita, začalo nám to uskakovat," všiml si Růžička, podle kterého nebyl problém ve špatném přístupu hráčů, jak tvrdil kapitán Rolinek.

„To si nemyslím. Spíš se zase na některých klucích projevila nervozita. Vůbec bych jim nevyčítal, že nemakali nebo nebojovali. Ale je pravda, že Fini nás k ničemu nepustili," uvědomoval si padesátiletý kouč, jehož mrzelo, že za stavu 0:1 nedokázal Novotný z hranice brankoviště dotlačit za brankáře Rinneho a Finové o pár minut později odskočili na rozdíl dvou branek. „Tímhle gólem se pak úplně uklidnili a už jen čekali na rychlé protiútoky."

Právě Immonenova branka padla z přesilové hry nařízené po zbytečném faulu Zámorského v útočné třetině. „Pořád si zdůrazňujeme, že nesmíme dělat zbytečné fauly a v semifinále jsme z pěti vyloučení udělali čtyři v útočném pásmu. To v takhle důležitých zápasech prostě nejde.," rozčiloval se Růžička.

Směrem dopředu to nehrálo

I za stavu 0:2 ale pořad věřil, že mužstvo je schopné se zápasem něco udělat. „Dokonce i čtyři minuty před koncem jsem byl přesvědčený, že kdyby se nám podařilo dát kontaktní gól, ještě bychom něco vyprodukovali. Jenže dneska to směrem dopředu nebylo ono, nehrálo nám to. Tak jak jsme celé mistrovství měli spoustu šancí, ale nedávali góly, dneska útok nebyl takový."

Stejně jako v přechozím průběhu turnaje mu ve hře českého týmu scházelo víc jednoduchosti. „Ostatní týmy se na jednu nahrávku dostanou do středního pásma, tam si puk přenechají nebo ho pošlou na bránu. To my tomu nevěříme a furt vymýšlíme stahovačky a prohazovačky. Zkrátka se nechceme poučit. Pokud nebudeme hrát jednoduše, šanci mít nebudeme. Trošku mě mrzí, že si hráči v těchto věcech nedají říct," kroutí hlavou kouč, který reprezentaci dovedl k titulům mistrů světa na MS 2005 a 2010.

A ocenil výkon Jaromíra Jágra, i když se stejně jako zbytek týmu neprosadil. „Na Jardovi je vidět, jak je zkušený, pořad byl v útočném pásmu hrozně nebezpečný. Jen škoda, že se mu nepovedlo někde něco prostrčit, prohodit. On zkrátka byl jediný útočník, který něco...," nedořekl Růžička a pokračoval: „Nechci říct, že by ostatní nic neměli, ale zkrátka jim to odskakovalo."

Na prohru s Finy ale musí reprezentace zapomenout, už dnes ji čeká zápas o třetí místo se Švédy. „Musíme se pokusit něco udělat, vždyť je ve hře medaile. A my ji chceme získat, s tím jsme taky do Minsku přijeli. Je to naše poslední šance," ví trenér.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off MS v hokeji 2014

  • Čtvrtfinále

  • 22.05.14      19 : 00 Čižovka
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 3
  • 22.05.14      15 : 00 Čižovka
    Spojené státy USA Česká republika Česká republika
    3 : 4
  • 22.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Švédsko Švédsko Bělorusko Bělorusko
    3 : 2
  • 22.05.14      16 : 00 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Francie Francie
    3 : 0
  • Semifinále

  • 24.05.14      17 : 45 Minsk Arena
    Finsko Finsko Česká republika Česká republika
    3 : 0
  • 24.05.14      13 : 45 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    3 : 1
  • Finále

  • 25.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    2 : 5
  • 25.05.14      15 : 30 O 3. místo
    Česká republika Česká republika Švédsko Švédsko
    0 : 3