Hlavní obsah

Bál se spolupráce s Kovaljovem, teď je Plekanec nadšený

MONTREAL

Neustoupil v letním nelítostném boji o smlouvu, nechtěl jít pod cenu. A v probíhajícím ročníku NHL ukazuje, že jeho hodnota je vysoká. Pro Montreal doslova k nezaplacení. Útočník Tomáš Plekanec ve 49 zápasech vstřelil šestnáct gólů a na dalších 26 přihrál. Za zápas hraje průměrně téměř devatenáct minut a se svojí řadou táhne slavné Canadiens do play-off.

Článek

„Když mě před začátkem sezóny dal trenér do útoku s Kovaljovem a Kosticynem, tak jsem se toho bál. A hodně! Měl jsem v hlavně loňskou sezónu, kdy jsem byl ve formaci s Rusem Kovaljovem a měli jsme obrovské problémy. Do něj se často navážely noviny, byl z toho rozhozený. S ruskými hráči je to těžké. Někdy se jim chce, jindy zase ne. Hrají trošku podle nálady,“ směje se odchovanec kladenského hokeje.

Letošní spolupráci s ruským veteránem a běloruským talnetem si však nemůže vynachválit. „Daří se nám. Dáváme góly, hrajeme oslabení i přesilovky. Jako jedinou lajnu nás trenér od začátku sezóny nerozházel,“ vypráví Plekanec.

Všichni je chválí

„S Kovaljovem je radost hrát. Vezme puk, projede hřiště a naservíruje vám puk přesně na střelu. Nechci to zakřiknout. Letos je společná hra zatím potěšením. Prostě je to famózní. Zatím nás všichni chválí. Když se jednomu z nás v některém utkání nedaří, zbývající dva ho podrží, pomůžeme si. Ale zbývá třicet zápasů, rychle se to může otočit,“ uvědomuje si šestadvacetiletý centr.

Svoji skvělou bilanci neřeší. „Cítím se výborně, ale nekoukám na svoje body nebo jestli jsem pro tým jedním z klíčových hráčů. Hlavní je postoupit do play off. Podle toho se hodnotí všichni hráči. Když nehrajete o Stanley cup, je sezóna k ničemu,“ má jasně nastavenou laťku.

Montreal ale zatím drtí všechny předsezónní prognózy zámořských expertů a má nakročeno do Stanley cupu. V Severovýchodní divizi je druhý za Ottawou, ve Východní konferenci čtvrtý. „Těžíme z toho, že jsme podceňovaní. Chceme všem těm chytrým odborníkům ukázat, že nejsme tak špatní. Jejich odsuzování nás motivuje,“ líčí Plekanec.

„Nejlepší na kanadských médiích je fakt, že si stojí za svým. Pořád se nám nevěří,“ směje se majitel stříbra ze světového šampionátu v Lotyšsku a zlata z MS dvacetiletých v Rusku.

V čem nastal zlom proti loňské sezóně, která skončila nezdarem a Montreal nebyl mezi osmičkou postupujících? „Už jsme poměrně dlouho společně. V létě se vyměnili jen dva nebo tři hráči,“ vysvětluje.

Pomohl mu Hamrlík

Jednou z nových tváří je i obránce Roman Hamrlík. Plekanec tak po krátké odmlce dostal znovu českého spoluhráče. „Je fajn, že tu jsme dva, ale hlavní je Romanův obrovský přínos. Je ohromnou posilou. Je naším nejlepším bekem, přesně takového jsme potřebovali. Má stabilně vysokou formu, dává týmu klid,“ nemůže si vynachválit třiatřicetiletého zadáka.

A přestože společně usilují o nejlepší výchozí pozici pro boje v play off, sleduje i přípravy na letošní mistrovství světa v kanadském Québeku a Halifaxu.

„Občas se o šampionátu v Montrealu mluví. Je to pochopitelné, vždyť jsme hodně blízko. Ale pozornost tady bude ve vztahu k turnaji ovlivněna naším úspěchem v NHL. Pokud postoupíme do bojů o Stanley cup, všechen zájem se soustředí na nás,“ míní Plekanec.

Případný start na turnaji by byl pro něj hodně zajímavý. „Hrál bych vlastně ve svém druhém domově,“ culí se. „Ale doufám, že dojdeme daleko ve Stanley cupu. Tým máme výborný.“

Reklama

Související témata: