Hlavní obsah

Bertuzzi se kál za zranění Moorea

VANCOUVER

Hokejista Vancouveru Todd Bertuzzi se před začátkem zápasu svého týmu s Minnesotou veřejně omluvil za zranění Stevea Moorea z Colorada. Moore leží po Bertuzziho zákroku v pondělním utkání NHL v nemocnici se zlomenými krčními obratli, mícha naštěstí poškozena nebyla. Bertuzzimu hrozí za zákeřný faul vysoký trest, který bude znám ve čtvrtek odpoledne.

Článek

"Steve, chci se ti omluvit za to, co se stalo. Neměl jsem v úmyslu tě zranit. Cítím se strašně," přečetl Bertuzzi se slzami v očích připravené prohlášení. Bertuzzi v pondělním utkání s Coloradem napadl zezadu Moorea, srazil jej na led a začal do něj bušit pěstmi. Zákrok měl být odvetou za nedávný Mooreův faul na kapitána Vancouveru Markuse Näslunda.

Bertuzzi to však přehnal, a v zámoří vyvolal rozruch především způsob jeho aktu pomsty. Moorea totiž napadl zbaběle zezadu a to bez jakéhokoliv varování. Včera se Bertuzzi ze svého činu zodpovídal před disciplinární komisí NHL v Torontu. Ta chtěla počkat s vyřknutím verdiktu do dnešního rána amerického  času, tedy okolo 15:00 SEČ.

Moorea navštívili spoluhráči

Moore kromě zlomených obratlů prodělal otřes mozku a jeho obličej zdobí řada podlitin. V úterý jej navštívili spoluhráči z Colorada a ulevilo se jim, že nemá poškozenou míchu. "Vypadal docela dobře a odpočatě," prohlásil Paul Kariya. Colorado dnes vyhrálo v Edmontonu a vítězství hráči věnovali právě Mooreovi.

"Omlouvám se všem příznivcům hokeje, fanouškům Vancouveru a také dětem, které sledovaly zápas. To jsem nebyl já, nejsem zlý člověk," kál se elitní útočník Vancouveru, loni pátý v soutěži produktivity celé NHL.

Bertuzziho nepřátelé: Colorado a Češi

To se sice hezky poslouchá, ale Bertuzzi rozhodně není žádný beránek. A už vůbec ne v zápasech s Coloradem. V únoru 2000 narazil na mantinel hvězdu Avalanche Petera Forsberga takovým způsobem, že švédský útočník utrpěl otřes mozku a tržnou ránu na hlavě muselo spravit sedm stehů. V říjnu 2001 zase dostal distanc na deset utkání za to, že v zápase se stejným soupeřem vyjel ze střídačky a zapojil se do šarvátky.

Ani Češi nemají na Bertuzziho dobré vzpomínky. V semifinále MS 2000 zrušil kanadský útočník koleno Františkovi Kaberlemu, který tak přišel o finále se Slovenskem. Ve stejném zápase navíc nešetrně atakoval i českého brankáře Romana Čechmánka.

Bowman: Bertuzzi zaslouží tvrdý trest

Legendární trenér Scotty Bowman řekl, že vedení NHL by k Bertuzziho případu mělo přistupovat tvrdě. "Nechci domýšlet, co by se mohlo stát, kdyby na sebe Vancouver a Colorado narazili v play-off," apeloval.

Jak vysoký trest Bertuzzi dostane, si nikdo netroufne odhadnout. Incident vyšetřuje i policie, takže mu hrozí trestní stíhání. Před čtyřmi lety vyfasoval Marty McSorley za úder hokejkou do hlavy Donalda Brashera zákaz činnosti na rok, a soud mu navíc udělil za ozbrojené napadení podmíněný trest na 18 měsíců. Bertuzzi byl tehdy coby Brashearův spoluhráč na ledě a patřil k největším kritikům jeho zákroku.

Reklama

Související témata: