Hlavní obsah

Conn Smythe Trophy si vysloužil střelec vítězného gólu Zetterberg

PITTSBURGH

Švédský útočník Henrik Zetterberg z Detroitu získal prestižní Conn Smythe Trophy udělovanou nejlepšímu hráči vyřazovacích bojů zámořské NHL. Střelec vítězného gólu šestého finálového utkání proti Pittsburghu a zároveň vítěz kanadského bodování play-off převzal cenu z rukou komisionáře soutěže Garyho Bettmana krátce předtím, než byl jeho týmu Red Wings předán Stanleyův pohár.

Článek

Osmadvacetiletý útočník, který v klíčovém šestém duelu na ledě Pittsburghu zvýšil ve 48. minutě vedení svého týmu na 3:1, se stal teprve třetím hráčem v historii, jež není kanadského původu a tuto trofej získal. Něco podobného se v minulosti podařilo pouze americkému obránci Brianu Leetchovi (New York Rangers, 1994) a Zetterbergovu krajanovi i současnému spoluhráči Nicklasu Lidströmovi (Detroit, 2002), přestože ocenění je udělováno již od sezóny 1964/65.

"Je to mimořádné být v takové společnosti s tolika velkými hráči a navíc s Nickem," řekl Zetterberg na tiskové konferenci. Nejužitečnějším hráčem vyřazovacích bitev nebyl zvolen pouze pro své ofenzivní schopnosti; svému týmu výrazně pomohl i při dlouhém oslabení tří proti pěti v posledním utkání. "To bylo moc důležité," přiznal Zetterberg, jenž také zablokováním hole zabránil Sidneymu Crosbymu vyrovnat na 2:2 v závěru čtvrtého utkání, po němž vedl Detroit už 3:1 na zápasy.

Švéd svými výkony, za které si v základní části vysloužil také nominaci na Selkeovu trofej pro nejlépe bránícího útočníka, stihl v hektických soubojích zaujmout i soupeře. "Zcela jistě si to (ocenění) zasloužil. Byl bezpochyby velmi důležitým hráčem pro svůj tým," uvedl kouč Pittsburghu Michel Therrien. Zetterberg u mnohých vyvolal vzpomínky na legendárního Steva Yzermana, z něhož kouč Scotty Bowman udělal na sklonku kariéry podobně důležitého hráče před oběma brankami. "Oba jsou si velmi podobní tím, jak na obou koncích hřiště hrají," všiml si zkušený zadák Chris Chelios, jenž je v týmu již od konce sezóny 1998/99.

Murphymu Zetterberg připomíná Rona Francise

Členovi Síně slávy Larrymu Murphymu, jenž v týmu Red Wings končil kariéru, připomíná Zetterberg i Rona Francise. "Také Yzerman s Francisem odmítali obranu obětovat na úkor útoku, což je přesně Zetterbergův případ," řekl Murphy na adresu Švéda, jehož klub získal v draftu 1999 až jako 210. hráče v pořadí.

Yzerman, jež nyní pracuje ve vedení Red Wings, ocenil Zetterbergovu obrannou práci od prvního dne, kdy přišel do Detroitu. "Ta obrana patřila k jeho hře vždycky. Jedinou věcí, kterou dokázal lépe rozvinout, je častější střelba a ofenzivně se zlepšil opravdu hodně," pochválil rodáka z Njurundy Yzerman. "Obvykle tomu bývá naopak, ale u něho je na prvním místě obrana a teprve pak následuje útok," vyzdvihl bývalý trenér Bowman. "Vždy je na správném místě, navíc nemá nos nahoru a stále jen dělá svou práci," doplnil současný spoluhráč Johan Franzén.

Zetterberg si zajistil prvenství v produktivitě i díky asistenci na středeční úvodní gól Briana Rafalského, ve 22 odehraných duelech tak nastřádal 27 bodů za 13 branek a 14 asistencí. Více přesných zásahů ho při stejném bodovém zisku řadí před finálového soupeře Crosbyho. V základní části skončil Zetterberg šestý, když svou bodově nejpovedenější sezonu v zámoří korunoval v 75 utkáních 43 góly a 49 nahrávkami.

Reklama