Hlavní obsah

Dneska nehraješ! uslyšela trápící se hvězda Letců. Je těžké to přijmout, hlesl Lecavalier

San Jose/Praha

Spolu se svým týmem přicestoval do San Jose, kde hokejisté Philadelphie v noci na středu středoevropského času odstartují čtyřzápasovou sérii na ledech týmů Západní konference, když před nedělním tréninkem zjistil, že souboj se Sharks se ho nebude týkat. Útočník Flyers Vincent Lecavalier je sice zdravý, jenže kvůli matným výkonům se jej kouč Craig Berube rozhodl nezařadit do sestavy. Zřetelná ukázka toho, že ani největší hvězdy nejsou nedotknutelné.

Foto: Adam Hunger, Reuters

Útočník Philadelphie Vincent Lecavalier.

Článek

Zatímco Claude Giroux s Jakubem Voráčkem, druhým nejproduktivnějším hráčem aktuálního ročníku NHL, září, zbytek týmu Letců se trápí. Philadelphia z posledních devíti zápasů uspěla v jediném, venku čeká na výhru už sedm utkání. Z formy je i Lecavalier. Útočník, který s klubem v loňském létě podepsal pětiletý kontrakt na 22,5 miliónu amerických dolarů, zaznamenal v šestnácti duelech jen dvě branky a čtyři asistence, v hodnocení účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách je na minus čtyřech.

Přitom předsezónní tréninkový kemp zastihl jedničku draftu NHL z roku 1998 ve skvělé formě, v úvodních třech duelech sezóny pak posbíral tři body. Poté ale kvůli zranění nohy vynechal sedm zápasů a od té doby se čtyřiatřicetiletý Kanaďan ne a ne dostat na původní úroveň.

Když se před úterním zápasem se Žraloky od kouče Berubeho dozvěděl, že zůstane jen na tribuně, byl Lecavalier přesto překvapený. Vůbec poprvé v kariéře totiž okusí, jaké to je být zdravý, a přesto nehrát. Na začátku sezóny 2001/02 sice rovněž vynechal dva zápasy, ale to kvůli tomu, že se s Tampou Bay dohodl na prodloužení kontraktu až na poslední chvíli.

Lecavalier: V malém úsilí to není

„Tohle je velmi těžké přijmout. Když jsem se to v neděli dozvěděl, prožíval jsem náročný večer. Měl jsem rozmluvu s trenérem a je to jednoduché - prostě jsem vypadl ze sestavy," říkal zámořským novinářům Lecavalier, který už v sobotním zápase s Rangers nedostával příliš velký prostor na ledě, když odehrál necelých šest minut.

„Když máte tak málo střídání, je těžké něco předvést. I předtím bylo pár zápasů, ve kterých jsem odehrál jen devět nebo deset minut. Ale nechci malý ice-time používat jako svou omluvu. Prostě berte jako fakt, že dneska večer u toho nebudu," uvedl vítěz Stanley Cupu z roku 2004 s Tampou Bay.

Berube prý svým rozhodnutím nechce Lecavalierovi vysílat žádný vzkaz. „To není ten důvod. Postrádám u něj větší soutěživost, musí být v tomto ohledu lepší," říká trenér, ale Lecavalier nesouhlasí, že by jeho herní trápení pramenilo z nedostatku snahy.

„Myslím, že tím to není. Podle mě každý tvrdě maká. Musím se vrátit (do sestavy) a hrát s větším sebevědomím. Ruku v ruce s ním totiž přichází i rychlost a všechno ostatní. Rozhodně to není v malém úsilí. Ale víc k tomu říkat nechci...," uzavřel tajemně Lecavalier.

Reklama

Související témata: