Hlavní obsah

Jágrův návrat do NHL je hitem, tvrdí Šmíd, který se chce příští rok ženit

LIBEREC

Snaží se zapomenout na loňskou totálně neúspěšnou sezónu v Edmontonu a zároveň se už poctivě připravuje na příští ročník zámořské NHL. Hokejový obránce Ladislav Šmíd tráví poslední dny doma v Liberci, aby se brzy znovu vydal za oceán. „Věřím, že se konečně dostaneme do play-off,“říká v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Hokejový obránce Ladislav Šmíd.

Článek

Edmonton Oilers jsou jedním z nejslabších týmů NHL. Jste z toho smutný?

Není to nic příjemného. Za dobu, co tam působím, jsme se ještě nikdy neprobojovali do vyřazovacích bojů. A to mám za sebou nepřetržitě pět ročníků v soutěži v jednom dresu. Dvakrát nám postup do elitní společnosti utekl snad o jeden nebo dva body, což zamrzelo. A začínám v klubu šestou sezónu a doufám, že už to konečně vyjde.

Znamená to, že vás ani letos nenapadly myšlenky na přestup?

Vůbec ne. I když se nám sportovně nedaří, v téhle organizaci se cítím dobře. Máme výborné fanoušky i trpělivé trenéry. Jsem tam spokojený, našel jsem si v Edmontonu přítelkyni, která je teď mojí snoubenkou a beru to tak, že jsem v Kanadě zabydlený. Jsem rád, že je tam se mnou i Aleš Hemský, jehož ale bohužel pronásledovala zranění. Když je zdravý, je to náš nejlepší hráč.

Jak jste strávil léto?

Doma v Liberci. Regeneroval jsem po zranění, které mi znemožnilo i účast na reprezentačním kempu před mistrovstvím světa. Momentálně mám v Česku i kanadskou přítelkyní Ashley. Jezdili jsme často do Prahy, která se jí moc líbila. Ale to platí i o Jizerských horách. S Ashley jsme se nedávno dohodli, že příští rok budeme mít svatbu v Praze. Ale kromě společných chvilek se snoubenkou jsem taky trénoval. Nejdřív individuálně a od poloviny července s libereckými kluky. Pan Kalous mě nechal připravovat se s áčkem, za což jsem mu moc vděčný.

Sledoval jste hráčské změny v NHL?

Samozřejmě. Hitem je Jágrův návrat do NHL. Jeho jméno je v Kanadě i Americe obrovským pojmem. Je dobře pro světový hokej, že se z Ruska vrací. Na mistrovství světa dokázal, že na to má.

Za českou reprezentaci jste startoval na světovém šampionátu v roce 2007. Co za rok?

Jak už jsem říkal, chci se soustředit na NHL, ale kdybych byl volný a zdravý, pozvánce bych se nebránil. Ale v zámoří máme spoustu kvalitních beků, jen namátkou mě napadají Tomáš Kaberle, Martínek, Hejda. A další jsou v Rusku. Bude záležet na panu Hadamczikovi, koho si vybere a o koho bude mít zájem.

Jak vidíte ambice Liberce v extralize?

Jsem s klukama na ledě každý den. Oceňuji jejich svědomitou práci v tréninku. Kádr se zase omladil, tým je ale pořád kvalitní a zároveň perspektivní. Podle mě by současné mužstvo nemělo mít problémy dostat se do play-off a v něm pak by mohlo dojít hodně daleko.

Reklama