Hlavní obsah

Kubina: Čím jsem starší, tím musím v letním období trénovat víc

V plné přípravě na příští sezónu NHL je hokejista Pavel Kubina. Urostlý bek v rozhovoru pro deník Právo vypráví o zklamání v Torontu, o Dominiku Haškovi i o tréninku na novou sezónu.

Článek

Toronto, bohatý klub s dlouholetou tradicí, se už počtvrté v řadě nedostalo do play off. Jaké důvody jsou podle vás ty hlavní?

Náš tým je hodně mladý a prošel mnoha změnami. Odcházeli a přicházeli trenéři i manažer a každý si přivedl nějaké hráče. Na každého je vyvíjen obrovský tlak, který jsem v jiných klubech nezažil.

To je mezi Tampou, kde jste působil dříve, a Torontem takový rozdíl?

Ano, ten je přímo obrovský. V Tampě jsme prohráli a nikdo nic nerozebíral. Toronto, to je jedno velké hokejové šílenství. Po nevydařeném zápase vletí na hráče do kabiny třicet, padesát novinářů a to věru nejsou příjemné chvíle. I já, zkušený mazák, jsem měl dlouho problém se s tím srovnat. Před sezónou odešel švédský vůdce týmu Mats Sundin a mužstvu hodně chyběl.

Nedlouho po Novém roce bylo jasné, že o play off už nehrajete. Viděl jste pak na hráčích ještě nějakou motivaci?

A velkou! Dvacet tisíc diváků v hale, to je nějaký fičák. Před nimi si nikdo nedovolí vypustit ani jedno střídání.

Jak jste byl spokojený sám se sebou?

Odehrál jsem všech 82 zápasů, dosáhl 40 bodů a vstřelil 14 gólů, což na obránce není špatný výsledek. Akorát že to play off uteklo. Věřím ale, že příště si ho zahrajeme a postoupíme daleko.

Odkud takový optimismus?

I v Tampě jsme měli mladý mančaft a dlouho jsme prohrávali. Když mladí po stovce zápasů zjistili, o čem NHL je, nastala změna k lepšímu a nakonec jsme vyhráli i Stanleyův pohár.

Už víte, že v Torontu budete hrát i v příští sezóně?

To samozřejmě nevím. V průběhu léta mohu kdykoli dostat zprávu, že půjdu jinam. Tak to v NHL chodí. Rád bych ale v Torontu zůstal.

Jak se během letního období chystáte na nový ročník?

Mám odzkoušeno, že s přibývajícími léty musím trénovat čím dál víc. Jsem rád desetileté spolupráci s Igorem Horylem i tomu, že se ke mně přidal Rosťa Olesz. Tahá mě a to mi pomáhá.

Blíží se olympijské hry ve Vancouveru. Chcete na nich reprezentovat?

Rozhodně ano. Je mi jasné, že bude záležet na mé formě a zdraví, ale jsem překvapený, kolik lidí u nás už dneska o olympijském hokejovém turnaji mluví. Většinou slyším skeptické názory, ale já mám opačné. Věřím, že český tým tentokrát už bude na světovém fóru úspěšný.

Co říkáte tomu, že Dominik Hašek se vrací do branky Pardubic?

Vítám to. Háša je dříč a já vidím reálnou šanci, že znovu bude v olympijském týmu. Vedle Tomáše Vokouna jiného brankáře světové extratřídy momentálně nemáme. Zahrát si v nároďáku znovu s Dominátorem, to je krásná představa.

Reklama