Hlavní obsah

Ligový podzim: Moravské tažení a blšanská ostuda

Podzimní část letošního fotbalového menu je vyčerpána. Nabídla překvapivé tažení ostravského Baníku, trápení Slavie a třeba také blšanskou ostudu. O čelo tabulky svedou v druhé polovině soutěže souboj moravské celky s pražskými velkokluby.

Foto: FC Baník Ostrava

Fotbalové lize kraluje ostravský Baník.

Článek

OSTRAVA (1. místo, 36 bodů)Bez prohry proplul Baník podzimními vodami. Desetkrát triumfoval, přičemž získal skalpy Slavie i Olomouce, se Spartou a Libercem remizoval. Tým, který se v pátém kole ujal ligové vlády, táhnou zkušený matador Látal, kanonýr Heinz, hlavičkář Bolf a výborný Pospěch. Otázkou ale je, co s Baníkem udělá zimní přestávka, náhlá sláva a případné odchody opor.

Svěřenci trenéra Komňackého už však jednu skvělou věc dokázali - rozpoutali v Ostravě fotbalové šílenství. Nejlepší příznivci v lize jsou obrovskou devízou - svůj 'Baníček' podporují nejen doma, ale i na výjezdech na hřiště soupeřů. A fotbal v jejich podání je opravdovou show, za níž by se nemuseli stydět ani bouřliví Turci.

SPARTA (2. místo, 29 body)Tradiční favorit z Letné se vyšplhal na druhou příčku až v desátém kole, ale nebýt vynikajícího Poborského a ve formě chytajícího Blažka, mohlo být hůř. Podzim byl ve Spartě jako noc a den - prožívala světlé okamžiky, ale utápěla se i v černočerné tmě, do níž spadla například po ostudné porážce 2:4 v Jablonci.

Hodně řečí se vedlo okolo útočníka Gluščeviče. Ten přišel do Prahy s gloriolou výtečného střelce, 'zabijáka' v pokutovém území. Černohorský kanonýr ale do kádru moc nezapadl a kouč Kotrba nad ním zlomil hůl. V posledním utkání s Teplicemi ale Gluščevič ukázal, co v něm dřímá - dal gól a druhý připravil. Hra dopředu je však slabinou týmu, střelce nenašla Sparta ani v Kinclovi s Junem.

OLOMOUC (3. místo, 27 bodů)Útočný fotbal vtiskl Hanákům trenér Uličný. V kádru má druhého nejlepšího střelce soutěže Reitera a dalšího slovenského kanonýra Babniče, které skvěle doplňují Vlček a Urbánek. Z týmu, který byl loni zralý na sestup, je najednou štika ligy, která může ještě pořádně promluvit do pořadí.

SLAVIA (4. místo, 27 bodů)Tým, který loni získával body za umělecký dojem, se na podzim trápil. Slavia opět nezvládla boj o prestižní Ligu mistrů a nevyšel jí ani reparát v Poháru UEFA. Mužstvo je v krizi, nemá stadión, hovořilo se o hádkách v týmu a dluzích. Navíc vztah britského majitele k jednomu z nejslavnějších českých klubů je žalostný...

Cíl pro jaro? Místo zaručující další bitvu o Ligu mistrů. To je však v současném stavu týmu jen zoufalým přáním. Slavia se bude muset obejít už bez čtyř výrazných postav (Vachoušek se Skácelem odešli v úvodu sezóny, Petrouš s Dostálkem v jejím závěru) a hrát o špici s mladými a nezkušenými není to pravé ořechové.

ZLÍN (5. místo, 27 bodů)Nenápadné překvapení. Tým, o kterém se moc nemluví, si drží domácí neporazitelnost. Právě ze své tvrze se prostřílel na páté místo tabulky. Doma zdolal Spartu, Teplice i Olomouc. Trenér Mareček dostává prostor a sázka na trpělivost se vedení vyplácí. Pod Marečkovýma rukama vyrůstají mladé opory Vidlička a Koubský, zkušenost reprezentuje dirigent Lasota.

LIBEREC (6. místo, 26 bodů)Předloňský titul tíží Severočechy jako závaží. Za krásu se body nedávají. Přestože Liberec předvádí pohledný fotbal, kombinaci chybí zakončení jako sůl. Střelec Nezmar se s vedením celku nepohodl a odešel. Nyní střílí branky v Synotu. Ve hvězdách je i osud dalších základních kamenů mužstva, jimž chce klub snížit platy.

SYNOT (7. místo, 25 bodů)Trápení skončilo s příchodem kouče Jarolíma a střelce Nezmara. Navíc slovácký klub nastartoval také nový moderní stadión, z něhož se body příliš neodvážejí. Synotu se střelecky nejvíce daří ve vypjatých závěrech utkání, v posledních deseti minutách skóroval už sedmkrát. Na předposlední místo z poloviny podzimu už nikdo nemyslí, nyní se v Uherském Hradišti těší ze solidní sedmé pozice.

ČESKÉ BUDĚJOVICE (8. místo, 22 bodů)Jaký vliv může mít na tým modernizovaný stadión, se ukázalo i v Českých Budějovicích. V novém prostředí se Tobiášova ekipa zvedla. Klub, před sezónou často řazený k adeptům sestupu, po špatném začátku přeskočil i Teplice a předvádí solidní bojovný fotbal.

TEPLICE (9. místo, 21 bodů)Strakův výběr je týmem dvou tváří. Skvělé výkony předvádí v Poháru UEFA, horší už je to v lize. Teplice se opírají zejména o vynikajícího dirigenta Pavla Horvátha. Zůstane? A co trenér Straka, o kterém se spekuluje jako o možném Kotrbově nástupci za kormidlem Sparty?

BRNO (10. místo, 21 bodů)Čtyři výhry na úvod, střelecká představení Libora Doška a Pacandy a spokojenost. Jenže... Brněnský stroj se zasekl a hon na Ostravu nyní obstarávají jiní. Po volném pádu tabulkou se z jihomoravské metropole pakoval trenér Večeřa.

OPAVA (11. místo, 20 bodů)Cíl je zřejmý, vyhnout se sestupu. Slezský celek je na dobré cestě ho splnit. Všechno není růžové, hlavně obrana je děravá a hra venku hrůzostrašná, ale domácí stadión je opravdovou tvrzí a tak je dvacet bodů oproti minulým letům nadstandardem. Trefou do černého bylo angažmá sparťana Dorta - osm tref za čtvrt miliónu, to se vyplatí...

PŘÍBRAM (12. místo, 18 bodů)Ani bývalý reprezentační kouč Chovanec s pohasínající hvězdou Příbrami nic nesvedl. Nevyrovnaný tým, který porazil Liberec, remizoval se Spartou a zdolal Slavii dokázal prohrát s Blšany.

JABLONEC (13. místo, 17 bodů)Celek znovu nastartoval trenér Rada. Pod jeho vedením si podceňovaný klub vyšlápl na Spartu. V Jablonci ale odvedl velký kus práce i předchůdce Palička, jenže v kabině to už začínalo haprovat.

PLZEŇ (14. místo, 13 bodů)Boj o udržení? Žádné překvapení, to se čekalo. Trenér Cipro si před návratem do ligy představoval větší posílení, ale nepodařilo se. Navíc se mluví o stěhování týmu jinam, a tyhle řeči atmosféře také neprospívají.

ŽIŽKOV (15. místo, 12 bodů)Šok z pod vysílače. Tým, který v minulých letech šplhal vysoko a předloni pomýšlel i na titul, nevydýchal delší ztrátu opor. Prakticky celý podzim chyběl Stracený, část promarodil kapitán Pikl. Navíc Lavičkův padák nebyl tím nejšťastnějším řešením. Pod Hradeckým tým strádal ještě více, i když s úzkým kádrem nejdou dělat zázraky. Navíc se ze Žižkova vytratila tradiční 'pentle'...

BLŠANY (16. místo, 9 bodů)Ostuda ligy! Tým se jako jediný ligový celek vykašlal na projekt Stadióny 2003 a hraje ve vyhnanství v Příbrami. Na 'domácí' zápasy láká podprůměrný celek prakticky jen příbuzné. Mužstvo je - i přes novou krev v podobě trenéra Bílka - odsouzeno k sestupu a to je nejspíš to nejlepší řešení.

Reklama