Hlavní obsah

Penguins chtějí před finále posunout své výkony ještě o stupeň výš

PRAHA

Pouze šest členů ze současného kádru letošního finalisty NHL Pittsburghu již poznalo atmosféru finálových bojů o Stanley Cup. Útočníci Petr Sýkora, Gary Roberts a Georges Laraque, obránci Darryl Sydor a Sergej Gončar a brankář Ty Conklin. „Prošli jsme už přes tři kola a mladí nějaké zkušenosti získali a mají také dostatečné sebevědomí,“ nebojí se však nezkušenosti zadák Gončar.

Článek

„Jsme výborná parta,“ hlásí pro Pittsburgh Post Gazette odhodlaně zkušený obránce Gončar. „Každý ví, jaká před námi stojí příležitost a všichni se na ni těšíme,“ přidal čtyřiatřicetiletý obránce, jenž hájil v roce 1998 dres Washingtonu a zopakuje si sérii proti Detroitu, kterou tehdy Capitals prohráli. Red Wings tak obhájili titul ze sezóny 1997.

Rodák z Čeljabinsku nemá obavy, že by mladí Tučňáci nezvládli atmosféru bojů o pohár lorda Stanleye. „Jakmile utkání začne, tak se mladí hráči přizpůsobí,“ věří Gončar, autor jedenácti kanadských bodů za jednu branku a deset asistencí v letošním play-off. A že se mladí Tučňáci dokážou přizpůsobit a vyrovnat s tlakem ve vyřazovacích bojích, již předvedli.

V play-off prohráli Penguins pouze dvakrát. Nejprve ve druhém kole v sérii s NY Rangers za stavu 3:0, podruhé ve finále Východní konference za stejného stavu s Philadelphií. Obě série Pittsburgh jasně vyhrál v poměru 4:1 na zápasy. „Ve finále je všechno fyzicky náročnější a rychlejší. Tak si to pamatuji z roku 1998 a tak musíme také v sobotu začít. Posunout náš výkon o stupínek výš,“ burcuje rodák z Čeljabinsku.

Sýkora, Sydor a Roberts již prsten získali

„Když se dostanete do finále, nechcete se dívat, jak soupeř zvedá trofej nad hlavu,“ přidává své postřehy bek Pittsburghu Darryl Sydor, jehož vedení pensylvánského týmu získalo v červenci minulého roku jako volného hráče. Právě Sydor spolu s Robertsem a Sýkorou již prsten pro vítěze NHL navlékli. „Musíte do toho dát prostě všechno,“ doufá šestatřicetiletý rodák z Edmontonu. Naopak deset hokejistů Red Wings se podělilo o třiadvacet titulů.

Z mladé generace Penguins je tím nejproduktivnějším hráčem Sidney Crosby. Talentovaný dvacetiletý Kanaďan jako správný kapitán vede bodování s jednadvaceti body. Následuje ho zkušený Marian Hossa (19 b.) a další mladík Jevgenij Malkin (19 b.). „Vybojovali jsem si právo finále hrát a tu příležitost musíme chytit za pačesy,“ věří si Crosby před prvním sobotním duelem na ledě Joe Louis Areny v Detroitu.

Reklama

Související témata: