Hlavní obsah

Proč vyhráli Penguins? Stala se z nich rychlá rota

Pittsburgh/Praha

Pittsburský generální manažer Jim Rutherford seděl 11. prosince 2015 ve svém boxu v Consol Energy Center, pozoroval zápas s Los Angeles a v hlavě už měl jasno: „Takhle to prostě dál nejde." Sedmašedesátiletý šéf se odhodlal k radikálnímu řezu, který otočil sezónu Penguins o 180 stupňů. Také díky zásahu ostříleného praktika slaví Tučňáci Stanley Cup.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Hokejisté Pittsburghu Penguins pózují se Stanley Cupem.

Článek
Fotogalerie

„Ztráta na čelo divize nebyla velká, ale měl jsem z naší hry špatný pocit. Takový potenciál a předvádíme toto?," vykládal Rutherford, proč dal padáka trenéru Johnstonovi a nahradil ho Mikem Sullivanem.

Zde je sedm důvodů, proč Pittsburgh po sedmi letech získal Stanley Cup:

1. Trenér s vizí

Osmačtyřicetiletý Sullivan začal u týmu čtyřmi porážkami, ale pak naskočil na vítěznou stezku. Ze 46 zápasů základní části, které odkoučoval na lavičce Pens, zaznamenal 30 výher. Těsně před play off nabral Pittsburgh zběsilou formu. „Naprosto se s nimi nedalo hrát," poznamenal útočník Philadelphie Jakub Voráček. Sullivan zručně využíval hvězdy Crosbyho s Malkinem, ale na výhrách zainteresoval i ostatní hráče, což se mu vrchovatě vyplatilo při play off.

2. Rychlost nade vše

„Připadalo mi, že jsme nějací zabrždění," tvrdil na konci minulého roku Rutherford a Sullivan nechal Penguins rozjet. Pomohly i příchody beka Daleyho a švédského expresu Hagelina. Bleskurychlá rozehrávka spojená s napadáním ve středním pásmu a častou střelbou se ukázala jako smrtící kombinace.

3. Ein Kessel Buntes

V Bostonu byl Phil Kessel považován za rozvraceče kabiny, a mazáci v čele se Zdeno Chárou ho z ní bez skrupulí vyprovodili. V Torontu si prý nerozuměl pro změnu s trenérským týmem a až pod dozorem Sidneyho Crosbyho se oddal pro týmovou věc. V play off byl nejproduktivnějším hráčem Penguins (10+12). Skvěle si rozuměl s Hagelinem a Boninem v obávané ‚HBK' formaci.

4. Conn Smythe Sid

Cenu pro nejlepšího hráče play off (Conn Smythe Trophy) si Crosby naprosto zasloužil. Nevyžíval se ve spektakulárních akcích, ani teatrálních scénách, kvůli nimž měl pověst ‚uplakánka'. Ve třetím zápase finále ukvapeným výletem v oslabení spoluzavinil vyrovnávací gól Sharks, ale od té chvíle se mu už nedalo vyčíst nic. Byl oporou i příkladným vůdcem. ‚Vymyslel' také vítěznou trefu z prodloužení druhého zápasu a v šestém utkání si vychutnal asistenci u Hörnqvistovy trefy do prázdné branky, po níž mohly odstartovat oslavy.

5. Démon Matt

S pouhými 13 odchytanými zápasy v základní části se Matt Murray brzy ujal vlády nad brankovištěm Pens i v play off. A kromě krátké epizody v sérii s Tampou do něj mnohem zkušenějšího Fleuryho nepustil. V průběhu vyřazovací části slavil 22. narozeniny, ale chytal jako ostřílený pardál. Z každé porážky se dokázal obdivuhodně oklepat. „Nepřipadá mi, že se nějak stresuje," tvrdil Crosby. „Výhra, nebo porážka, já to moc nevnímám," oznámil flegmatický mladík mezi pittsburskými tyčemi.

6. Neznámí vojíni

Jména Bryana Rusta, nedraftovaného Conora Shearyho, nebo Toma Kuhnhackla nebyla před touto sezónou moc známá ani fanouškům Penguins. Právě tito bezejmenní hráči ale skvěle naplňovali Sullivanem svěřené role a k tomu stříleli důležité góly.

7. Létající Letang

Na začátku roku 2014 prodělal mrtvici, ale v kariéře ho to nepřibrzdilo. V play off byl nejvytíženějším hráčem Penguins, v průměru odehrál skoro 29 minut na zápas. Ve finálové sérii s přehledem zastínil vousáče Burnse ze Sharks. Bránil, podporoval útok. „Před finále se říkalo, že máme horší obranu, ale já věděl, že to není pravda," usmíval se devětadvacetiletý zadák. „Já věděl, že máme skvěle postavený tým. A hlavně, že jsme rychlejší," zopakoval Kris Letang.

Stanley Cup je v správných rukách, i když tento rok mezi nimi nejsou ty české.

Reklama

Související témata: