Hlavní obsah

Tanec miliónů! Jágrův spoluhráč kývl na nový lukrativní kontrakt, Radulov míří k Plekancovi

New York
Aktualizováno

Hokejový tým Florida Panthers se dohodl s hvězdným zadákem Aaronem Ekbladem na prodloužení spolupráce o dalších osm let, během nichž si jednička draftu NHL z roku 2014 vydělá 60 miliónů dolarů. Podle ESPN začne nová smlouva platit od sezóny 2017/2018 a držitel Calderovy trofeje pro nejlepšího nováčka soutěže by si měl ročně přijít na 7,5 miliónu dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Aaron Ekblad podepsal s Floridou nový lukrativní kontrakt.

Článek

Až dosud měl dvacetiletý obránce, mistr světa z loňského roku z Prahy, v rámci nováčkovského kontraktu omezený příjem 925 tisíc dolarů za sezónu plus bonusy a tento plat bude pobírat ještě příští rok. Očekává se, že novou lukrativní smlouvu podepíší obě strany v nejbližších dnech.

Do nejlepší hokejové ligy světa se po čtyřech letech vrací ruský bouřlivák Alexandr Radulov. A bude hrát za nejúspěšnější klub v historii NHL - slavný Montreal Canadiens! Generální manažer Marc Bergevin oznámil, že devětadvacetiletý útočník souhlasil jako nechráněný volný hráč s podmínkami kontraktu pro příští sezónu, během níž by si měl vydělat 5,75 miliónu dolarů.

Radulov, dvojnásobný mistr světa z let 2008 a 2009, který poslední čtyři sezóny hájil barvy CSKA Moskva, již v dříve v zámoří oblékal dres Nashvillu, jenž jej draftoval v roce 2004. V základní části nejslavnější hokejové soutěže světa odehrál celkem 154 zápasů, v nichž dal 47 gólů a na dalších 55 přihrál.

Do Montrealu také míří gólman Al Montoya, který působil poslední dvě sezóny v dresu Floridy a kryl záda Robertu Luongovi. S Habs podepsal smlouvu na jednu sezónu na 950 tisíc dolarů.

Helm prodloužil s Detroitem

Krátce před otevřením trhu s volnými hráči v NHL se útočník Darren Helm dohodl s Detroitem na nové pětileté smlouvě. Podle informací televizní stanice TSN mu kontrakt garantuje celkový příjem 19,25 miliónu dolarů. Průměrně si tak ročně vydělá 3,85 miliónu dolarů.

Devětadvacetiletý vítěz Stanleyova poháru z roku 2008 spojil doposud svoji kariéru v zámořské NHL výhradně s Red Wings. V zatím poslední sezóně odehrál 77 zápasů, ve kterých vstřelil třináct branek a přidal stejný počet asistencí. Celkem má na kontě včetně play off 525 utkání v NHL s bilancí 81 gólů a sto asistencí.

Trh se otevřel, klíčoví hráči mění dres

Novými posilami Red Wings se stali po otevření trhu dánský forvard Frans Nielsen a rakouský útočník Thomas Vanek. Nielsen, který dosud v NHL působil výhradně jen v dresu New York Islanders, podepsal jako nechráněný volný hráč šestiletou smlouvu na 31,5 miliónu dolarů. Dvaatřicetiletý Vanek, který má i české předky, se stal nechráněným volným hráčem poté, co ho vyplatila ze zbytku smlouvy Minnesota. Detroit s ním uzavřel roční smlouvu na 2,6 miliónu dolarů.

Další útočník Milan Lucic bude hrát v NHL za Edmonton. Sedmadvacetiletý Kanaďan, který patřil k hlavním hvězdám trhu s volnými hráči, uzavřel hned po jeho otevření sedmiletou smlouvu s Oilers na 42 miliónů dolarů. Lucic, jehož loni získalo Los Angeles z Bostonu, bral šest miliónů dolarů ročně už i v posledních třech sezónách.

Lucic si v uplynulé sezóně připsal v 81 zápasech 55 bodů za 20 branek a 35 asistencí. V pěti zápasech play off přidal tři přihrávky. Kings získali Lucice z Bostonu výměnou za brankáře Martina Jonese, obránce Colina Millera a 13. pozici v prvním kole loňského draftu, na níž si Bruins následně vybrali českého beka Jakuba Zbořila.

Edmonton získal také švédského brankáře Jonase Gustavssona, jenž také jako nechráněný volný hráč podepsal roční kontrakt na 800 tisíc dolarů. Jednatřicetiletý bývalý gólman Detroitu působil v uplynulé sezóně v Bostonu.

Stěhuje se i švédský forvard Loui Eriksson, jenž se stal posilou Vancouveru. Třicetiletý mistr světa ze Stockholmu z roku 2013 uzavřel jako nechráněný volný hráč s Canucks šestiletý kontrakt celkem na 36 miliónů dolarů. Eriksson po třech letech opouští Boston, dosud bral 4,25 miliónu dolarů ročně.

Ve Vancouveru se stříbrný medailista z olympijských her v Soči, který nebude chybět v dres Švédska na podzimním Světovém poháru v Torontu, potká s hvězdnými krajany - dvojčaty Danielem a Henrikem Sedinovými.

Staal si finančně pohorší

Eric Staal kývl Minnesotě, s kterou uzavřel jako nechráněný volný hráč tříletý kontrakt celkem na 10,5 miliónu dolarů. Jednatřicetiletý člen Triple Gold Clubu působil naposledy v New York Rangers. Tam zamířil v únoru z Caroliny, kde předtím strávil celou svou kariéru v NHL.

S průměrným ročním platem 3,5 miliónu dolarů si Staal výrazně pohorší. Dosavadní sedmiletý kontrakt mu zaručoval v průměru 8,25 miliónu dolarů ročně. Jelikož se stupňoval, tak bral Staal poslední tři roky dokonce 9,5 miliónu dolarů. V NHL už má na kontě 929 zápasů a připsal si v nich 781 bodů za 325 branek a 456 asistencí.

Americký útočník David Backes, jemuž skončila pětiletá smlouva se St. Louis, obránce John-Michael Liles a ruský brankář Anton Chudobin se stali z trhu volných hráčů NHL novými akvizicemi Bostonu. Backes se dohodl s Bruins na pětileté smlouvě na 30 miliónů dolarů, Liles uzavřel roční kontrakt na dva milióny dolarů a Chudobin, jenž byl v uplynulé sezóně hráčem Anaheimu, ale převážně působil na farmě v San Diegu v nižší AHL, se upsal na dva roky a bude mít roční příjem 1,2 miliónu dolarů.

Další ofenzivní hráč Kyle Okposo končí v New York Islanders a bude hájit barvy Buffala. Se Sabres uzavřel osmadvacetiletý Američan jako nechráněný volný hráč sedmiletý kontrakt na 42 miliónů dolarů. Za Buffalo bude hrát také obránce Justin Falk, jenž podepsal roční smlouvu na 650 tisíc dolarů.

Zkušený kanadský obránce Brian Campbell se pro změnu vrací po pěti letech do Chicaga. Sedmatřicetiletý zadák se s vedením Blackhawks dohodl na ročním kontraktu s příjmem ve výši dvou miliónů dolarů.

Campbell, který je držitelem Lady Bing Trophy za gentlemanské chování ze sezony 2011/12, pomohl v roce 2010 Chicagu k zisku Stanley Cupu. Rok poté však zamířil k Panthers, v jejichž dresu nevynechal jediný zápas. V 376 duelech základní části si připsal 175 bodů za 28 gólů a 147 asistencí. V šesti bitvách play off přidal nahrávku.

Během minulého ročníku se Campbell stal 305. hráčem historie NHL, jež pokořil tisícovku odehraných utkání. V minulosti hrál také za Buffalo a San Jose.

Kanadský útočník Andrew Ladd se stal posilou hokejistů New York Islanders. Třicetiletý dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru podepsal s Ostrovany jako nechráněný volný hráč sedmiletý kontrakt na 38,5 miliónu dolarů. Ladd dohrál uplynulý ročník v Chicagu, kam se kam se vrátil po necelých šesti letech strávených v Atlantě a Winnipegu. Ladd triumfoval ve Stanleyově poháru v roce 2006 s Carolinou a o čtyři roky s Chicagem.

Ostřílený zadák Dan Hamhuis vyztuží obranu Dallasu. Třiatřicetiletý mistr světa z Prahy, který se stal nechráněným volným hráčem, se s vedením Stars dohodl na dvouletém kontraktu s celkovým příjmem 7,5 miliónu dolarů.

Brankář James Reimer bude chytat za Floridu. Osmadvacetiletý Kanaďan, který naposledy působil v San Jose, podepsal s Panthers jako nechráněný volný hráč pětiletý kontrakt na 17 miliónů dolarů. V týmu, kde působí i čtyřiačtyřicetiletý český útočník Jaromír Jágr, doplní Reimer zkušeného Roberta Luonga.

Luongo, který byl v sedmatřiceti letech nejstarší jedničkou uplynulé sezóny, má ještě na dalších šest let kontrakt. Z původně dvanáctileté smlouvy na 64 miliónů dolarů se počítá každoročně 5,333 miliónu dolarů do platového stropu, přesto Panthers neváhali dát dalších 3,4 miliónů ročně i Reimerovi.

Reimer až do února působil v NHL výhradně v Torontu, které jej draftovalo v roce 2006. Pak se přesunul do San Jose a v týmu finalisty Stanleyova poháru byl dvojkou Martina Jonese. Reimer má v NHL na kontě celkem 215 zápasů s průměrem 2,79 obdržené branky na zápas, s úspěšností 91,4 procenta a udržel 14 nul. V osmi duelech play off měl průměr 2,82 gólu na utkání a úspěšnost 92,1 procenta.

Reklama