Hlavní obsah

Začátek NHL je stále v nedohlednu

TORONTO/PRAHA

Bez dohody skončila jednání mezi hokejisty a majiteli klubů zámořské NHL na úterní schůzce v Torontu. Letošní ročník soutěže se ještě více přiblížil k definitivnímu zrušení. Termín dalšího jednání je neznámý. Pokud soutěž nezačne, bude NHL první severoamerickou ligou, která ztratí celý ročník kvůli pracovním sporům. Podle některých hlasů byla torontská jednání poslední nadějí na záchranu letošní sezóny v NHL.

Foto: SPORT.cz s použitím REUTERS/Chip East a ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman (vlevo) a Bob Goodenow, šéf hráčské asociace. Ti dva se musejí dohodnout, aby soutěž začala.

Článek

Vedení soutěže podle očekávání odmítlo návrh hráčské asociace NHLPA, v němž hokejisté nabízeli snížení svých platů o 24 procent. Představitelé ligy pak neuspěli s protinávrhem obsahujícím zavedení platového stropu. Schůzka trvala tři a půl hodiny. Po hodinovém vystoupení funkcionářů si zástupci hokejistů vzali čas na rozmyšlenou a radili se. Poté však setkání ukončili. "Nepřipravujeme žádný protinávrh ani jednání," řekl výkonný ředitel hráčské asociace Bob Goodenow.

Kdy podle vás začne zámořská hokejová NHL?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Představitelé NHL se shodli, že "návrh hráčské asociace není vyhovující," prohlásil vrchní komisionář NHL Gary Bettman. "Je dramatický v krátkodobém dopadu, ale systémově by byl osudovou chybou," uvedl. Po konzultaci s majiteli 30 klubů návrh odmítl, protože neobsahuje přímou vazbu mezi příjmy klubů a náklady na hráče. Bettman však tvrdí, že stanoviska obou stran nejsou až tak vzdálená. "Návrh na snížení platů byl skvělým začátkem," potvrdil.

Bohatým by škrtali

Vedení NHL navrhlo, aby výdaje na platy hráčů odrážely ekonomickou situaci z minulého ročníku. Klubové rozpočty na mzdy by se pohybovaly mezi 34,6 až 38,6 miliónu dolarů. Návrh hráčů na snížení platů o 24 procent zástupci NHL přepracovali do stupňované podoby. Hokejistům vydělávajícím méně než 800 tisíc dolarů by se platy nekrátily, ale z příjmů nad 5 miliónů by se škrtlo 35 procent.

Unie hráčů navrhla vedle snížení platů také tzv. daň z luxusu, tedy odvod až 60 centů z každého dolaru nad 60 miliónů vyplacených na platy hokejistů. Asociace nabídla i plán na podíl na výnosech, nižší základní platovou úroveň pro smlouvy a příplatky a navrhla, aby týmy směly vyvolat arbitrážní řízení, což zatím mohou jen hráči. Ale protože návrhy neobsahovaly žádné záruky, nesetkaly se u majitelů s pochopením. Pokud by NHL přistoupila na návrh asociace, byla by podle Bettmana "za dva roky v té samé situaci".

Holík se čertil

Šéf NHL přísně zakázal členům vedení klubů hovořit o záměrech ligy. Jeden z majitelů Atlanty dostal pokutu čtvrt miliónu dolarů za to, že řekl, že pokud se při kolektivním vyjednávání nedosáhne dohody, nahradí liga příští rok hráče jinými hokejisty. Ze stejné snahy obvinil majitele jeden z nejlépe placených hráčů NHL Robert Holík. "Celou dobu lžou. Chtějí rozbít hráčskou asociaci a začít s úplně novými hokejisty," sdělil Holík listu New York Post.

Vztahy mezi hráči a majiteli se řídí kolektivní smlouvou z roku 1995, která byla přijata po výluce trvající 103 dny. Od té doby byla smlouva dvakrát prodloužena.

Šéf NHL Gary Bettman vysvětluje, proč se vedení ligy s hráči nedohodlo

Reklama