Hlavní obsah

Oslavy se Stanley Cupem v Třebíči provázely rozpaky

TŘEBÍČ

Poměrně rozpačitě vyzněl v nedělním dopoledni závěr oslav v Třebíči, která je Eliášovým rodištěm a kde také s hokejem kdysi začínal. Kolem pódia, na němž útočník New Jersey Stanleyův pohár předvedl, se shluklo méně fandů, než se čekalo. Před třemi lety, kdy trofej přivezl do Třebíče poprvé, zaplnilo centrum města zhruba čtyřikrát více lidí.

Foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Patrik Eliáš se svými fanoušky v Třebíči.

Článek

Důvodem mnohem menšího zájmu nebylo pouze obrovské vedro. Třebíčští fanoušci nemohli Eliášovi odpustit, že už o den dřív zavítal s pohárem také do Znojma, které bylo před časem úhlavním rivalem místní Horácké Slavie v první hokejové lize.

"Ti, co mi fandí, přišli. Myslím tím rodinu, kamarády, známé a ty hokejové příznivce, kteří při finále Stanley cupu probděli řadu nocí a drželi mi u televize palce. Ostatním bych rád vysvětlil, že v Česku jsem v současnosti hráčem Znojma, proto jsem tentokrát slavil nadvakrát," nenechal se vyvést z míry Eliáš, který se svěřil, jak rád se domů a především do svého rodného města vrací."Jsou tu krásné holky a dobré pivo. A miluji také česká jídla," vyznal se.

Unavený hráč slavil až do rána

Při pózování se Stanleyovým pohárem pro fanoušky i fotografy na něm bylo znát, jak mu dělá znatelné problémy vyzvednout šestnáctikilogramovou trofej nad hlavu. "Noc ze soboty na neděli byla poněkud bouřlivá. Věnoval jsem ji posezení s nejbližšími přáteli. Vydařilo se, alkohol u toho samozřejmě nemohl chybět. Spát jsme šli až kolem páté hodiny ranní a za chvíli jsem už zase musel vstávat. Nedivte se tedy, že jsem trochu unavený," omlouval se Eliáš, který však neváhal po skončení oficiálních oslav dlouhou dobu rozdávat autogramy. "Zejména kvůli dětem nemohu nikoho odmítnout," prokázal velkou trpělivost.

Setkání s hokejovými příznivci na náměstí předcházelo Eliášovo přijetí starostou Milošem Maškem na třebíčské radnici. "Vždycky jsem snil mnohem víc o tom, že budu hokejistou a získám Stanley Cup, než že se stanu starostou. O to větší je můj obdiv k vám. Jsem přesvědčen, že jste pohár nepřivezl naposledy," promluvil ke slavnému rodákovi první muž Třebíče.

Ve čtyři hodiny odpoledne se Stanleyův pohár vydal z Třebíče na cestu do Prahy. Odtud byl večer letecky přepraven do Ruska, kde budou dnes oslavy pokračovat.

Reklama

Související témata: