Hlavní obsah

Neskutečný úspěch! Pro nás i celý český hokej, radoval se Pech ze sparťanské senzace

Jönköping/Praha

Nacházeli se v mimořádné obtížné pozici. Hokejisté Sparty před cestou do Jönköpingu věděli, že pakliže domácí tým HV 71 neporazí alespoň o tři góly, v Lize mistrů stejně jako v předchozích dvou ročnících skončí v osmifinále. Jenže Pražané na severu Evropy předvedli parádní výkon korunovaný výhrou 5:0. „Nechci úplně tvrdit, že jsme je jednoznačně přehráli, ale je pravda, že jsme vyhráli zaslouženě. Že to nakonec bylo rozdílem pěti gólů a s čistým kontem, to je naprostá paráda,“ radoval se v rozhovoru pro klubové stránky útočník Lukáš Pech, jenž k triumfu přispěl dvěma góly a asistencí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva útočník Jönköpingu Kevin Stenlund a útočník Sparty Lukáš Pech.

Článek

„Troufám si říct, že to byl asi zatím náš nejlepší zápas v této sezóně. Soupeře jsme prakticky k ničemu nepustili. Hráli jsme celý zápas disciplinovaně, dodržovali jsme to, na čem jsme se dohodli, drželi se taktiky. Výborně chytal Novas (brankář Filip Novotný) a taky nám to konečně vyšlo zase po dlouhé době střelecky," těšilo třiatřicetiletého centra.

Spartě se přitom po týden staré domácí prohře 2:4 mnoho šancí na postup mezi elitní osmičku nedávalo. „Nebudeme si nic nalhávat, moc velká šance na postup nebyla, ale my jsme si nijak nepřipouštěli výsledek z prvního zápasu. Nemělo smysl se tím stresovat, to by ničemu neprospělo. Nikdo v šatně, ani cestou na zápas v letadle nebo autobuse neřešil, jaká je naše výchozí pozice pro odvetu," přesvědčoval Pech.

V Jönköpingu Sparta přečkala úvodní tlak HV 71 a ve zbylém průběhu duelu už byla nebezpečnějším týmem. „Na začátku nás zavřeli v pásmu, čímž možná mohli podlehnout dojmu, že to po výhře v Praze půjde samo, ale to se naštěstí mýlili. Když na chvíli povolíte a soupeř dá nějaký ten gól, už se to hodně těžko vrací zpět. A to se jim dost možná stalo," uvažoval Pech.

Právě on 31 vteřin před koncem první třetiny poslal svůj tým do vedení. „Byl to hodně důležitý gól, stejně jako tříminutovka v půlce zápasu, která soupeře asi zlomila," věděl Pech, že tři údery v rozmezí 160 vteřin zlomily švédskému celku definitivně vaz a Spartu naopak nasměrovaly do čtvrtfinále.

„Je to pro nás neskutečný úspěch. Pro náš tým, pro Spartu, pro celý český hokej. Máme z toho obrovskou radost, protože jsme vyřadili dalšího soupeře, který patří mezi nejlepší týmy celé Evropy," cenil si Pech vydřeného postupu a děkoval zhruba třiceti sparťanským fanouškům, kteří přijeli svůj tým na sever Evropy podpořit.

„Říct, že jim za to děkujeme, je asi málo. Ta hrstka, která za námi jezdí i takhle daleko na Ligu mistrů, je obdivuhodná. Je to pak super pocit, když nějakých třicet našich fanoušků dovede udělat lepší atmosféru než domácí. Dneska to tak bylo, já jsem třeba vůbec nevnímal, jestli měli Švédové nějaký kotel. Ale sparťany jsem slyšel," tvrdil jihlavský rodák.

Postup přes Bern? Jsem optimista, tvrdí Pech

O semifinále se sparťané v první polovině prosince poperou se švýcarským Bernem. „Bude obrovský zážitek si tam zahrát. Kluci, co hráli, ve Švýcarsku, říkali, že tam je neskutečná atmosféra. Na každý zápas přes deset tisíc lidí. Bude to parádní a užijeme si to," těší se Pech, podle kterého Pražané nejsou bez šancí na postup.

„Já jsem optimista. Už postup mezi osm nejlepších týmů je obrovský úspěch, konečně se nám na třetí pokus povedlo přejít přes osmifinále. A chceme ještě dál, máme na to přejít i přes Bern," hlásí odhodlaně.

Reklama

Související témata: