Hlavní obsah

Prospal v nižší soutěži nic nešidí

PRAHA

V NHL patřil mezi nejlepší české hokejisty, nyní ale doma hraje jen první ligu. Přesto je Václav Prospal znovu v reprezentaci a na Karjale je připraven všem dokázat, že ani v druhé nejvyšší soutěži hokej nezapomněl.

Foto: ČTK

Václav Prospal v dresu Tampy.

Článek

"Jsem v hodně zvláštní pozici. Měl jsem sice nabídky z ciziny, Vary mě lákaly do extraligy, ale mně se během výluky nechtělo opouštět Budějovice, i když zrovna spadly. Nejde mi o peníze, třeba do Ruska bych ale ani pro ně nešel. Mám dvě malé děti a užívám si rodinu a proč bych se měl trmácet někam za hokejem, když to mám v Budějovicích do haly deset minut," vysvětluje Prospal, proč se rozhodl hrát za mateřský klub.

Když nezačne NHL, těší se na baráž

Navíc byl asi až moc velký optimista a doufal v brzký start NHL. "S Radkem Dvořákem jsme ale rozhodnuti zůstat v Budějovicích, i když začátek ligy v zámoří je čím dál ve větší mlze, protože majitelé klubů se k jednání stavějí zády. Zprávy jsou často protichůdné, ale kolem přelomu roku je stanoven termín, kdy by se mělo o sezóně rozhodnout.

Pro majitele ale musí být dost deprimující, když skoro polovina hráčů najde angažmá jinde. Když k žádnému přelomu v zámoří nedojde, bude přede mnou jako úkol baráž o extraligu a úspěch v ní," usmívá se Prospal, který by měl i nyní v reprezentaci hrát s Dvořákem a na křídlo dostat kanonýra Rosu. "Mohlo by nám to šlapat."

Ani na nižší úrovni nic nešidí

Uvědomuje si však, že rozdíl mezi prvoligovým a mezistátním zápasem je obrovský: "Určitě jsem za těch pár týdnů hokej nezapomněl. Snažím se držet v dobré kondici i herní pohodě. Ani v dresu Budějovic nic nešidím, jedu naplno a pozor, první liga svou kvalitu určitě má. Na každý zápas se snažím správně nabudit a rozhodně hraju, jak nejlépe umím. Vím, že mužstvo na mě a Dvořáka dost spoléhá, takže chci pomoci a jít mladým příkladem."

Zlatou medaili z MS 2000 považuje za největší úspěch kariéry, do národního mužstva se těší vždy. "Beru to jako vrcholnou čest a nyní je to pro mne i zajímavé zpestření sezóny," vypráví Prospal, jenž prožívá osud M. Hořavy, který reprezentoval v sezóně 86/87, byť pomáhal Kladnu k návratu do nejvyšší soutěže a jel dokonce i na MS.

Naposledy se v národním mužstvu objevil hráč z nižší soutěže v roce 1996, kdy trenér Bukač vzal sparťana Kukačku, tehdy hostujícího v Berouně, k jarní přípravě do Německa.

Reklama