Hlavní obsah

Národní tým musel opustit nemocný Marek

PRAHA

Jan Marek ještě zvládl v úterý dopoledne v pražském Edenu poslední trénink hokejové reprezentace před středečním odletem na turnaj Karjala, kam už se ale sparťanský útočník nevydá, protože kvůli počínající nemoci mu lékař start zakázal.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Sparťan Jan Marek (vlevo) pro nemoc z reprezentace vypadl - archivní foto.

Článek

"Cítil jsem se po tréninku zesláblý a měl i teplotu, proto jsem šel za doktorem, ale už jsem tušil, že asi pojedu domů," přiznal Marek, který byl nejproduktivnějším reprezentantem při libereckém dílu Euro Hockey Tour. "Silné nachlazení u něj přechází v angínu, místo hokeje musí ležet a potit se v posteli," řekl na adresu maroda doktor Jan Vanáč.

Za Marka byl k mužstvu povolán Tomáš Rolínek. "Zpráva o dodatečné nominaci mne zastihla při rodiném nákupu v Brně. Hned jsem ale sednul do auta, abych si v pardubické šatně stihl vyzvednout výstroj a spěchal jsem do Prahy," uvedl 25letý centr pro hokej.cz. Za národní tým dosud odehrál jen dvě přátelská utkání se Švýcary před třemi lety. "Jsem nesmírně vděčný za další reprezentační příležitost."

Úterní reprezentační program měl volnější charakter. "Mužstvo bylo jen hodinu na ledě a pilovalo souhru, po obědě pak hráči dostali volno a od půl páté měli společný regenerační program v hotelu Corinthia Towers," prozradil trenér Alois Hadamczik, jenž za kapitána určil útočníka Klotenu Jaroslava Hlinku.

Někdo kapitána dělat musí

Céčko na dresu tak zůstává hráči, který je nosil už při zářijovém turnaji v Liberci. "Někdo to dělat musí, ale moje pozice v týmu se nijak drasticky nemění, budu se chovat stejně. Určitě se nechystám v kabině řvát, spíš přijímám roli prostředníka mezi trenérem a mužstva," prohlásil Hlinka.

Na reprezentanty si v Edenu počíhal i šéf exekutivy českého antidopingového výboru Jan Chlumský a vybral si na test kompletní pětici ze širšího kádru po olympijské hry v Turíně. "Nijak nám to trénink nenarušilo, vše měli přichystáno a odběrové procedury se odehrály až potom," podotkl Hadamczik. Odevzdat vzorky museli brankář Hnilička, obránce Hejda i útočníci Burger, Vlasák a ještě před opuštěním týmu i Marek.

Dnes před polednem se hokejisté přesouvají leteckým speciálem do Jönköpingu, kde ve čtvrtek večer začnou turnaj proti domácím Švédům. "Na hráčích by už měla být znát větší herní vyzrálost i jistá rutina než v září, kdy měli za sebou jen letní přípravu," naznačil kouč.

Reklama

  3 : 4 pp Česko - Kazachstán 3 : 4 pp   dohráno
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán