Hlavní obsah

Nedvěd po 15 letech v reprezentaci! Pořád zvoní telefon, směje se překvapený veterán

LIBEREC

Vládce kanadského bodování hokejové extraligy Petr Nedvěd se na prahu čtyřicátých narozenin, které oslaví 7. prosince, dočkal už s měsíčním předstihem nevídaného dárku ke zmíněnému životnímu jubileu. A tím je nominace do české reprezentace pro listopadový turnaj Karjala Cup. Tahle zpráva se stala hitem úterního dění na domácí hokejové scéně.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký kapitán Petr Nedvěd si po patnácti letech zahraje v reprezentaci

Článek

„Mám spoustu telefonátů a poznávám, jak velký ohlas moje pozvánka do národního týmu vzbudila. Přiznám se, že se tomu ani nedivím. I pro mě to bylo překvapení. Nikdo asi nepředpokládal, že budu povolán do reprezentace a ani já sám jsem s tím ve svém věku vůbec nepočítal,“ řekl Petr Nedvěd pro Sport.cz, když v úterním odpoledni odjížděl po tréninku od liberecké Tipsport Areny.

Do české reprezentace se vrací po neuvěřitelných patnácti letech. Už předtím reprezentoval na olympiádě v roce 1994 Kanadu. „Nastoupil jsem za Česko v roce 1996, ale pak jsem hrát za český nároďák nemohl. Lhůta, která se na ten zákaz vztahovala, ale už vypršela,“ vysvětlil Nedvěd.

O tom, že by mohl dostat pozvánku na nejbližší reprezentační akci, trochu napovídala návštěva šéftrenéra hokejového svazu a generálního manažera reprezentace Slavomíra Lenera v Liberci. Tam sledoval zápas Bílých Tygrů s Třincem. Krátce po něm pak Nedvěd gólem a třemi asistencemi zařídil vítězství Liberce nad Spartou.

Petr Nedvěd z Liberce (vlevo) se raduje se spoluhráčem Milanem Bartovičem z branky.foto: ČTK/Radek Petrášek

„Je pravda, že se mi v poslední době daří. Vlastně už od začátku sezóny. Extraliga je pro mě základem a je mi jasné, že bez kvalitních výkonů v ní bych se do hledáčku stavitelů nároďáku nedostal. Kontaktoval mě i trenér Hadamczik a po pondělním setkání v Praze jsem mu sdělil, že se mnou může počítat. Byl jsem jeho zájmem překvapený. O to víc si toho vážím a beru pozvánku jako čest a výzvu. Pořád jsem si myslel, že reprezentace je pro mě uzavřenou kapitolou. A vidíte, v hokeji se občas stávají i zdánlivě nereálné věci,“ líčil liberecký kapitán.

Společně s ním pojede na sraz z Liberce i jeho klubový spoluhráč Marek Trončinský. „Toho znám nejvíc, naopak některé kluky asi potkám poprvé. Ale v tom by problém být neměl. Pohybuji se v hokejovém prostředí dlouho a věřím, že jako tým najdeme rychle společnou řeč,“ uvažoval Nedvěd.

Obnovenou premiéru v reprezentaci si odbude při zápasech Euro Hockey Tour ve Švédsku a ve Finsku. „Původně jsem si myslel, že počátkem listopadu budu odpočívat po náročné extralize. Ale fyzicky se cítím dobře. Nějak dopředu se však nedívám. A proto považuji za bezpředmětné spekulovat třeba o účasti na příštím mistrovství světa,“ uzavřel liberecký útočník.

Reklama

Související témata: